Son dakika! İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa etti

Son dakika haberleri... İngiltere'de siyasi kaos yaşanıyor. Boris Johson'ın ardından 6 Eylül'de başbakanlık koltuğuna oturan Liz Truss görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Son dakika! İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa etti

Son dakika haberleri... İngiltere'de 6 Eylül'de başbakanlık görevine gelen Liz Truss, Downing Street’teki Başbakanlık Konutu'nda yaptığı açıklamada görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Koltuktaki ikinci ayında partisi içindeki desteği büyük ölçüde kaybeden ve siyasi hayatını sürdürme mücadelesi veren İngiltere Başbakan Liz Truss'ın bir süredir istifa edeceği iddiası gündemdeydi.

Truss, konuşmasında geçen ayki mini bütçenin ardından İngiltere’yi saran ekonomik kaosa atıfta bulundu. Muhafazakar Parti’yi bölen ekonomi programı nedeniyle başbakanlıktan istifa ettiğini söyledi.

Bu açıklama ile, Truss’ın başbakanlık görevi 45 günde sona ermiş oldu.

LİZ TRUSS KİMDİR?

Tam adı Mary Elizabeth Truss olan Liz Truss, 26 Temmuz 1975 tarihinde Oxford'da dünyaya gedi. Oxford Üniversitesi'nde, felsefe, politika ve ekonomi bölümünden mezun olan Truss, uluslararası bir petrol şirketinde yönetim muhasebecisi olarak çalıştı.

Eski İngiltere Başbakanı David Cameron'un Muhafazakar Parti'nin 'A listesine' almasının ardından Truss, 2010 yılında South West Norfolk'tan milletvekili seçildi. Truss, 2012 yılında Eğitim Bakanı olarak Cameron hükümetinde kabineye girdi.

Sonraki yıllarda kurulan hükümetlerde çeşitli görevlere getirilen Truss, Eylül 2021'den bu yana İngiltere Dışişleri Bakanlığı görevini yürüttü. Truss, Dışişleri Bakanlığı öncesi Uluslararası Ticaret Bakanı olarak imzaladığı anlaşmalarla adını duyurmayı başardı.

Truss, vergilerin düşürülmesi ve savunma harcamalarının artırılmasına yönelik görüşleriyle Muhafazakar Partideki popülaritesini artırdı.

İNGİLTERE'NİN 3. KADIN BAŞBAKANI OLDU

Evli ve 2 kız çocuk annesi Truss, Margaret Thatcher ve Theresa May'den sonra "İngiltere'nin 3. kadın başbakanı" oldu.

 

Ayrıntılar geliyor...