Son Dakika! Depremde can kaybı 3 bin 381'e yükseldi

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili güncel bilgileri paylaştı. Tatar, şu ana kadar depremde 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 yaralı olduğunu ve 5 bin 775 binanın yıkıldığını açıkladı.

Son Dakika! Depremde can kaybı 3 bin 381'e yükseldi

AFAD'ın verilerine göre, saat 04:17'de Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana deprem yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Deprem başta Kayseri, Malatya, Ankara, Diyarbakır, Gaziantep olmak üzere bir çok ilde hissedildi. Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Artçı sarsıntılar devam ediyor.

10.05 "13,5 MİLYON VATANDAŞIMIZ ETKİLENDİ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bu deprem doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır. İlk büyük depremden sonra bazı binalar yoruldu, ikinci büyük depremle birlikte yorulan ve hasarlı binalar da yıkılma durumunda kaldı." dedi.

9.38 CAN KAYBI 3 BİN 381'E YÜKSELDİ

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, şu ana kadar depremde 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 yaralı olduğunu ve 5 bin 775 binanın yıkıldığını açıkladı.

06.00 12 BİN 752 PERSONEL SEVK EDİLDİ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, saat 06.00 itibarıyla 12 bin 752 personeli taşıyan 73 uçağın İstanbul'dan deprem bölgelerine hareket ettiğini bildirdi.

04.29 CAN KAYBI 2 BİN 921'E YÜKSELDİ

AFAD Başkanı Yunus Sezer saat 04.30'da yaptığı açıklamada can kaybı sayısının 2 bin 921'e yükslediğini açıkladı. 

Can kaybı ve yaralı sayısıyla ilgili son durumu açıklayan AFAD Başkanı Yunus Sezer, "2 bin 921 kişi hayatını kaybetmiş durumda. 15 bin 834 yaralımız söz konusu. 65 ülkeden yardım ve destek talebi var.16 bin 400 personelimizle, yabancı personellerle beraber yoğun bir çalışma var. Hem çadır hem barınma ihtiyaçlarını sağlayarak afet bölgesine gönderiyoruz. İnşallah hızlı şekilde havanın müsaade ettiği ölçüde arama kurtarma personellerimizi oraya yönlendirmeyi düşünüyoruz. Saat 6 itibarıyla tüm veriler güncellenecek" ifadelerini kullandı.

03.48 11 KİŞİ İSTANBUL BAŞAKŞEHİR ÇAM VE SAKURA ŞEHİR HASTANESİ'NE GETİRİLDİ

Kahramanmaraş’ta merkezli olarak meydana gelen depremde yaralanan vatandaşların bir kısmı, Adıyaman’dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri nakliye uçağı ile İstanbul’a getirilmişti. Çevre hastanelere dağıtılan yaralılardan 11’i Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne getirildi.

03.27 BİNLERCE YARDIM GÖNÜLLÜSÜ İSTANBUL HAVALİMANI'NA AKIN ETTİ

İstanbul'dan deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen binlerce yardım gönüllüsü, İstanbul Havalimanı'na akın etti. Afet bölgesine gidebilmek için adeta birbiriyle yarışan gönüllüler, terminalde uzun kuyruklar oluşturdu.  

00.36 OKTAY 2 BİN 379 HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞIMIZ, 14 BİN 483 YARALILARIMIZ VAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Toplam verilere gireceğim. 2 bin 379 hayatını kaybeden vatandaşımız, 14 bin 483 yaralılarımız ve 4758 yıkılan bina, bir de 1459 ihbarlar var. Sizlerle paylaşılan 6217 rakamı teyit edilemeyenler de dahil edildiğinde olmuştur. Bunlar henüz teyit edilebilmiş değildir. 7840 vatandaşımız enkazlardan çıkarılmış durumda. Arama kurtarmada sahada 11 bin 22 ekibimiz mevcut. İllerle sıkı şekilde irtibat halindeyiz. Araçlarla ilgili, vinçlerle ilgili bazı sorunlar iletildi, ilave çalışmalar yaptık. 4250 araç bölgede. Sahada mevcut vinçlere ilave 18 vinç yola çıkmış durumda. Çadırlarımız ulaşanlar var, sevk edilenler var. Yastık, çarşaf seti, mutfak seti bunlar yoğun şekilde sevk ediyoruz.

"PERSONEL SAYISI SÜREKLİ ARTIYOR"
AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar "Tablo çok ağır. Çok geniş bölgeye yayılan büyük bir depremle karşı karşıyayız.Bir yandan da depremin etkilediği alanlarda arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor. Bölgeye şu ana kadar sevk edilen personel sayısı 10 bin 176’ya çıktı. Bu personel sayısı sürekli artıyor. Bu 10 bin 176 arama kurtarma personeli sayının yanında 10 bin 409 AFAD gönüllüsü ve destek ekipleri bölgeye intikal etmiş durumda ve bu ekipler 216 araç ve 3 bin 226 iş makinesi ile bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerini sürdürüyorlar" açıklamasında bulundu.

"HASTANEMİZDE CİDDİ HASAR VAR"
Bakan Fahrettin Koca, deprem bölgesindeki kayıplara ilişkin açıklamada bulundu. Koca, "Hatay Eğitim Araştırma Hastanemizde ciddi hasar var. İskenderun Hastanemizin A bloku çöktü. Yaralıları ambulanslarla İskenderun'dan Mersin Şehir Hastanemize naklediyoruz. Bölge hastanelerimizde kapasite oluşturduk. Tüm sağlık çalışanlarımız görev başında. Devlet olarak tüm zorluklara rağmen ekiplerimizi seferber etmiş durumdayız. İl dışından 602 ambulans, 2 ambulans uçağımızla 2256 acil sağlık personeli hasar gören illerimize ulaştı. Devlet tüm imkanlarıyla yaralarını sarmak için bölgede. Bu felaketler ancak birlikte dayanışmayla aşılabilir" dedi.

"HAVA YARDIM KORIDORU OLUŞTURDUK"
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem bölgesinde yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, "Sabah saatlerinde yüzyılın en büyük depreminin olmasını müteakip bütün arkadaşlarımızla çalışmaya başladık. Kriz merkezi oluşturduk. İlgili bakanlıklarla yaptığımız çalışmalarla hava yardım koridoru oluşturduk. İhtiyaç duyulan personeli uçakla bölgelere ulaştırmak için gayret gösterdik. Şu ana kadar büyük bir gayretle arkadaşlarımız ulaştırabildiklerini ulaştırdılar." dite konuştu.

YARALILAR GEMİYLE SEVK EDİLDİ

Bakan Akar "Kıbrıs'ta bulundurduğumuz yardım timi de bölgeye intikal etmiş durumda. Hava şartlarını soğuk olması nedeniyle sıcak Yemek dağıtımı, 15 bin vatandaşımıza ulaştırıldı. Sefer stoklarımızdaki malzemelerden ilgili makamlara vermek suretiyle imkan sağladık. Seyyar sahra hastanesinin kurulması için çalışmaları sürdürüyoruz. İskenderun gemisini görevlendirmek suretiyle limana yaklaşacak ve yaralılarımız inşallah donanımlı hastaneye sevkini sağlayacağız" dedi.

Bakan Akar'ın açıklaması sonrası yaralıları taşıyan gemi saat 03.40 sıralarında Mersin Limanı'na ulaştı. 

Son Dakika! Depremde can kaybı 3 bin 381'e yükseldi - Resim : 1