Kapış kapış satıldı! 10 otomobilden yedisi...

Türkiye'de otomatik vites otomobil üretimi artışı, tüketicinin de işini kolaylaştırdı. Satılan her 10 otomobilden 7’si otomatik vitesli oldu.

Kapış kapış satıldı! 10 otomobilden yedisi...

Türkiye'de 2020 yılında tercih edilen araçların 10'da yedisi yıl sonu itibarıyla otomatik vitesli. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Kasım ayı sonu itibariyle otomatik şanzımanlı otomobillerin adedi, toplam satışlar içinde yüzde 70.5’e ulaştı.

373 bin 462 adet otomatik vitesli otomobil satılırken, manuel şanzımanlıların sayısı ise 155 bin 926 adette kaldı. Bir başka deyişle, otomatik vitesli otomobillerin satışlardaki payı yüzde 29.5 oldu. Böylece bu yılın 11 aylık döneminde satılan her 10 otomobilden 7’si otomatik vites olarak kayıtlara geçti.

Lüksler ve SUV'larda tavan yaptı
Otomatik vitesli otomobillerin hangi sınıflarda daha çok tercih edildiğine bakılırsa, bu anlamda lüks (E) ve ultra lüks (F) modeller önde gidiyor. Zira bu iki sınıfta da otomatik vites oranı neredeyse yüzde 100’e ulaşıyor. Benzer şekilde “tam hibrit” motor teknolojisine sahip otomobil ve SUV’ların yine neredeyse tamamı otomatik vitesli olarak üretilip, satılıyor. Bunun yanında SUV segmentinde de otomatik vites tercihinin yoğun olduğu biliniyor.