Lütfi Elvan'dan '128 milyar dolar' açıklaması

Son dakika... Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan canlı yayında 128 milyarlık rezerv tartışmalarına ilişkin eleştirileri yanıtladı. İşte ayrıntılar...

Lütfi Elvan'dan '128 milyar dolar' açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan canlı yayında 128 milyarlık rezerv tartışmalarına ilişkin eleştirileri yanıtladı.

Bakan Elvan, "Merkez Bankası başkanımız geçen cuma 128 milyar dolar tartışmasına ilişkin açıklama yaptı. TCMB'nin temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. TCMB olağanüstü bir durumda doğrudan işlem yapabiliyor" diyerek, 2017 yılında Hazine ile Merkez Bankası arasında yapılan protokole göre gerçekleştirilen işlemlerin tamamen yasal olduğunu ifade etti.

Elvan, konunun hem siyasi malzeme olarak kullanımasının önüne geçilmesi ve bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması açısından bakanlık olarak Merkez Bankası'nın bu verileri açıklamasından yana olduğunu kaydetti.

Bakan Elvan'ın konuşmalarından satır başları:

Yapılan işlemlerde piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankalar yer alıyor, herhangi bir şahıs yok

Platformda bulunan Bankalar gerekli ödemeleri Merkez Bankası'na yaptıktan sonra bir TL likitide oluyor, bu TL'yi de doğal olarak bilançosunda görebiliyorsunuz. TCMB günlük bilançosunda da bu hareketleri rahat bir şekilde görebiliyorsunuz.

Bunun örnekleri başka ülkelerde de var, biz de Kasım'dan bu yana böyle bir döviz alım satım işlemini gerçekleştirmedik. Merkez Bankası teknik düzeyde bir açıklama yapmadan benim Hazine ve Maliye Bakanı olarak açıklama yapmamın Merkez Bankası'nın bağımsızlığına gölge düşüreceği düşüncesiyle ben açıklama yapmadım.

O günkü koşulların gerektirdiği bazı yol ve yöntemler kullanılmıştır. "Onlar yapılmasaydı nasıl bir durumla karşı karşıya kalırdık" onu da düşünmek gerekiyor. Ama kesinlikle yasa dışı bir işlem söz konusu değil.

Büyüme açıklaması

Sürdürülebilir kalkınma politikası sağlıklı ve nitelikli bir büyüme il sağlanır. Enflasyona yol açmayan hanehalkında aşırı borçlanmaya neden olmayan, yatırımın, üretimin toplam faktör verimliliğini arttığı bir ortam sağlıklı büyümeyi ifade eder. Büyümenin hangi oradan gerçkleştiğinden çok byümenin kompozisyonu ve sürdürülebilir olması bizim için önemlidir.

Merkez Bankası Dijital Parası, BoE ve tarafından ihraç edilen dijital paranın, hanehalkı ve işletmelerin kullanımı için yeni bir formu olacak.

Merkez Bankası Dijital Parası, bank mevduatları ve nakit yerini almayacak, onların yanında olacak.

Döviz satışı ile oluşan TL, APİ ve swap üzerinden bankalara kullandırıldı.

Bizim iç tasarruflarımız yatırımlarımız için yeterli değil. Bu da cari açık olarak karşımıza çıkıyor. Bunu dış tasarruflarla sağlamak durumundasınız. Dış tasarruflarda herhangi bir aksaklık söz konusu olduğunda kurlarda bir oynaklık görüyorsunuz. 

Artık bölgesel tedarik merkezleri oluşturulması yönünde bir kanaat oluştu, Türkiye burada çok önemli bir avantaja sahip.

2021 yılının büyüme açısından daha olumlu bir yıl olacağını düşünüyoruz. İlk çeyrekte öncü göstergelere baktığımızda yüzde 5,0 civarı bir büyüme öngörüyoruz. İkinci çeyrekte baz etkisiyle çift rakamlı bir büyüme söz konusu olacak.

Enflasyon belirsiz harcamaları da artırıyor. Sadece para politikalarıyla enflasyon problemini çözmeniz mümkün değil.

İlave pandemi tedbirleri

Bütçede yer almayan ancak koronavirüs nedeniyle harcama yapma zorunluluğu olan alanlar ortaya çıktı, şu an 2021 yılı için 46,5 milyar lira ekstra bir harcama yapılmasını bekliyoruz

Kamu maliyesi alanında oldukça disiplinli bir şekilde hareket ediyoruz.

Bankacılık sektöründe son durum

Bankalarımızın ihtiyatlı bir yaklaşım içinde olduğunu söyleyebilirim.

Yakın izleme için yüzde 16'lık bir karşılık ayrıldığını görüyoruz, bankalarımız burada da ihtiyatlı bir yaklaşım içinde.

Banka genel müdürleri yakın izleme için yaklaşık yüzde 20'lik risk gördüklerini söyledi.