Son dakika! NATO liderlerinden ortak bildiri

Rusya ukrayna savaşı tüm sıcaklığı ile devam ederken NATO Liderleri bugün olağanüstü toplandı. Gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi sonrası ortak bildiri yayınlandı.

Son dakika! NATO liderlerinden ortak bildiri

Dünyanın gözü ve kulağı bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi’ndeydi.

NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında yapıldı.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği toplantıya 30 müttefik ülkenin liderleri katıldı.

NATO liderlerinden ortam açıklama

NATO'nun bildirisinde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının küresel güvenliği tehdit ettiği belirtildi.

Bildiride şunlar denildi:

"Çin, Rusya'nın savaşına herhangi bir şekilde destek olmaktan kaçınmalı. Putin, Ukrayna'aki askerlerini çekip savaşı sonlandırmalı. İttifakın her karış toprağını savunmayı sürdüreceğiz. Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Genel Sekreter Stoltenberg, 30 Eylül 2020'ye kadar görevde kalacak. Ukrayna'ya saldırılardan Belarus'u sorumlu tutuyoruz."

Stoıltenberg'den açıklama

NATO Genel Sekreteri Soltenberg'de zirve sonrası açıklama yaptı. Açıklamada öne çıkan ifadeler şöyle: 

"Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bize teşekkür etti. Bugün NATO liderleri daha fazla destek konusunda uzlaştı. 4 NATO ülkesinin lideri Ukrayna'ya desteğimizi onayladı. Baltık denizinden Karadeniz'e kadar desteğimizi artıracağız. Rusya'ya yaptırım uygulamaya devam edeceğiz. NATO liderleri caydırıcılığı artırmak için anlaştı. Doğu kanadında daha fazla askerimiz olacak. Denizaltı ve hava filomuzu güçlendiriceğiz. Savaş gemileri kalıcı olarak görev olacak. Bunların detaylarına Haziran ayında Madrid'de gerçekleştirilecek olacak zirvemizde karar vereceğiz.

Ukrayna'ya tanksavar ve drone yardımında bulunacağız. Daha fazla insani ve finansal yardım gerçekleştirilecek. Bu konuda müttefikler Rus tehditi ve baskısında Bosna Hersek gibi ülkere yardım etmek için anlaştık.

Aynı zamanda Pekin'e Rusya'ya destek olmaması konusunda çağrıda bulunduk. Çin'in Rusya'da barışçıl bir çözüm için nüfuzunu kullanmasını önerdik.

Belarus'uda aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında sorumlu tuttuk. 

Sonuç olarak, NATO savunma konusunda yatırımlarını artırmasında anlaştı. Avrupa ve Kuzey Amerika birlikte durmaya devam edecektir.

Dünya liderlerinin zirve  mesajları ise şu şekilde;

İngiltere Başkanı Johnson: Yaptırmlar ne kadar sert olursa Putin o kadar hızlı vazgeçer

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, liderlerin Ukrayna halkı için neler yapılabileceğini ele almak üzere bir araya geldiğini belirterek şunları söyledi :

"Bu işi olabildiğince çabuk halletmek için birlikte çalışmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaptırımlarımız ne kadar sert olursa, Putin rejimi etrafındaki ekonomik baskımız ne kadar sert olursa, Ukraynalılara daha hızlı yardım etmek için ne kadar çok şey yapabilirsek bu iş o kadar hızlı bitebilir."

Kanada Başbakanı Trudeau: Ukrayna'nun yanındayız

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da dünyadaki ortakların birleşerek Ukrayna'yı desteklediği, Rusya'yı kınadığı ve ona karşı durduğu mesajını vurguladı.

Estonya Başbakanı Kallas: Caydırıcı kararlar almalıyız

Baltık ülkelerinin tek başına savunma yapamayacaklarını vurgulayan Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise NATO ittifakının parçası olarak caydırıcı pozisyona ve savunma planına ihtiyaç duyduklarını aktardı.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaştan oldukça endişe duyduklarını söyleyen Kallas, bu sürecin Ukrayna'ya daha fazla yardım etmelerini ve ek adımlar atmalarını engellediğini kaydetti.

İspanya Başbakanı Sanchez: Çin yapıcı bir rol oynamalı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Çin'in nasıl bir rol oynayacağının görüşüleceğini söyledi. Sanchez, "İspanyol devleti olarak, Vladimir Putin dışında kimsenin istemediği bu savaşta Çin'in yapıcı bir rol oynamasını her zaman savunacağız" diye konuştu.

Slovenya Başbakanı: Rusya'nın kimyasal silah kullanacağını düşünmüyorum

Slovenya Başbakanı Janez Jansa "Rusya'nın biyolojik ve kimyasal silah kullanılacağı yönündeki konuşmalardan tedirginiz ancak ben Rusya ordusunun bu tür silahlar kullanacağını düşünmüyorum" dedi.

Slovakya Cumhurbaşkanı: Ukrayna sınırlarına saygı göstermeli

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova da Rusya'nın sınırların uluslararası hukukla belirlenmiş olduğunu unutmaması gerektiğini söyledi.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kimse kendini güvende hissetmiyor

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşla bölgede artık kimsenin kendini güvende hissedemeyeceğini belirtti.

Nauseda, Rusya'ya yönelik muhtemel yaptırımların beşinci, altıncı paketinden bahsettiklerini ifade ederek yaptırımların sonuç almasının zaman aldığını ve bu nedenle mümkün olduğunca kararlı olmaları gerektiğini kaydetti.

LAvrov: Rusya ile NATO arasında direkt çatışmaya yol açar

Diğer taraftan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov düm yaptığı açıklamada NATO'nun Ukrayna'ya yardımlarının sonucu olacağını söylemişti. Lavrov, “Ukrayna'yla müzakereler zor, Kiev sürekli pozisyonunu değiştiriyor” derken, “Ukrayna'ya barış gücü göndermek Rusya ve NATO arasında direkt çatışmaya yol açabilir” diye konuşmuştu.

Zelenski'nin NATO'dan talebi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise, bugünkü zirve öncesinde dün  Rusya'nın ateşkes koşulları arasında yer alan NATO üyeliği için önemli bir açıklama yapmıştı.  Zelenski, Rus askerlerinin geri çekilmesi, ateşkes sağlanması ve Ukrayna'nın güvenliğinin garanti edilmesi koşuluyla ülkesinin NATO üyeliğinden vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.