Son dakika | TFF, sızdırılan hakem toplantısının tamamını yayınladı!

Son dakika… Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) görüntüleri dışarı sızdırılan hakem kararlarının değerlendirildiği toplantının tamamını yayınladı.

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulunun 1 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirdiği hakem değerlendirme toplantısının bir kısmı sosyal medyada sızdırılmıştı. Toplantının söz konusu kısmında Trendyol Süper Lig’in 27.haftasında Galatasaray ile Antalyaspor arasından oynanan maçın 9. dakikasında Tete’nin yere düşmesiyle verilen penaltı konuşuldu. Dallas, maçın hakemi Abdülkadir Bitigen ve VAR hakemi Özgür Yankaya’ya pozisyonda neden penaltı verdiklerini sordu.

Son dakika | TFF, sızdırılan hakem toplantısının tamamını yayınladı! - Resim : 1

ABDÜLKADRİ BİTİGEN: "PENALTI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"

Sosyal medyaya düşen toplantı görüntülerinde Dallas’ın, “Pozisyonu VAR’da izleyince ne gördün? Bir hafta sonra bu küçük temasın hala penaltı olduğunu düşünüyor musun?” sorusuna Abdülkadir Bitigen, “Küçük bir temas var. Penaltı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

ÖZGÜR YANKAYA: "HATA YAPTIM"

VAR hakemi Özgür Yankaya da, "Kısacası; hata yaptım. Hakem görmediğini söyleyince inceledim ve daha sonra beklentiye baktım, orada itiraz eden oyuncular vardı. Teması gördüm o anda odada. Yanlış anlaşılmasın sadece beklentiye göre hareket ettiğimi söylemiyorum. O andaki durumu hatırlamaya çalışıyorum, ruh halimi hatırlamaya çalışıyorum. Neden yaptığımla ilgili ben de sorguluyorum kendimi" demişti.

Son dakika | TFF, sızdırılan hakem toplantısının tamamını yayınladı! - Resim : 2

TOPLANTININ TAMAMI YAYINLANDI

Söz konusu görüntülerin ardından Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) görüntüleri dışarı sızdırılan hakem kararlarının değerlendirildiği toplantının tamamını yayınladı.

TFF'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) düzenli olarak online yaptığı iç değerlendirme toplantılarından biri olan, 1 Mart 2024 Cuma tarihli toplantı rutin bir eğitim çalışmasıdır. Kamuoyuna kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantının bazı bölümleri sorumsuz ve kötü niyetli kişilerce bağlamından koparılarak bazı sosyal medya mecralarında yayınlanmış ve kamuoyu yönlendirilmek istenmiştir.

 Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; bu toplantılarda haftanın öne çıkan, kritik hakem kararları değerlendirilerek, kararlar üzerinde katılanların yorumları alınıp, emsal olayların tartışılması ile birlikte en uygun sonuca ulaşılması hedeflenmektedir. Kamuya kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantıyı izinsiz yayınlamak hukuken suçtur. Konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır.

 MHK olarak; Türk futbolunu hedef alan bu tür girişimlerle oluşturulmak istenen algı kirliliğini gidermek amacıyla, söz konusu online toplantının tamamını TFF YouTube kanalından ve aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz."

Son dakika | TFF, sızdırılan hakem toplantısının tamamını yayınladı! - Resim : 3

BÜYÜKEKŞİ: FENERBAHÇE VE GALATASARAY MAÇI HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi toplantıda, "Son 11 haftaya girdik. Önümüzdeki 11 hafta son derece kritik. Geçtiğimiz haftalarda bazı maçlarda istediğimiz kadar iyi performans alamadık. Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe'nin maçı, arkasından Galatasaray'ın maçı bizi büyük hayal kırıklığına uğrattı. Bu konuşmayı yapma zarureti hissettim. Bundan sonraki dönemde mutlaka ve mutlaka kendimizi öyle bir çizgiye oturtmamız lazım ki yapmamız gereken şey gerek futbolcuları gerek teknik direktörleri gerekse kulüp başkanları ve yöneticilerini rahatsız etmesin. Adil olun. Adaletli maç yönetin. Ona göre buna göre herhangi bir davranış olmasın" dedi.

Büyükekşi'nin diğer açıklamaları şöyle:

Geçtiğimiz hafta problemin en büyük kısmı VAR'da yaşandı. VAR'da görev alan hocalarımıza sesleniyorum, bu sıkıntıları istemiyoruz. Hafta içerisinde Bay Dallas ile konuştum. Tolga Hoca'yı görevden aldık biliyorsunuz. Bizim bu arkadaşlardan bundan sonraki dönemde maksimum maksimum maksimum dikkat istiyoruz. Bunu yapmazsak önce siz sonra MHK sonra da TFF ve başkan olarak da ben çok büyük eleştiri alıyoruz.

"BİZİM GÖREVİMİZ MAÇLARIN ADALETLİ YÖNETİLMESİ, ADALETTEN ŞAŞMAMAMIZ"

Göreve geldiğimizden beri hep sizin yanınızda olduk. Her türlü maddi manevi size destek verdik. Yıllardan beri korkulup da yapılamayan sağlık sigortasını hayata geçirdik. Sizlerin yanındayız, sizlere güveniyoruz. Lütfen bunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Sizin muhatabınız biziz, kulüpler değil. Size olan güvenimizi toplantılarda dile getirdik. Bundan sonrası için de aynı. Bizim yapmamız gereken şu; biz bir şey yapıyorsak herhangi bir kulübe göre değil, kim şampiyon olursa olsun, kim küme düşerse düşsün bizi enterese etmiyor. Bizim görevimiz ne? Maçlarımızın son derece adaletli bir şekilde yönetilmesi, adaletten şaşmamamız. Bunu hayata geçirirsek bize kimse bir şey diyemez.

"TARAFTARLARDAN VE SOSYAL MEDYADAN ETKİLENMEYİN"

En büyük problem taraftar ve sosyal medya. Lütfen, taraftardan ve sosyal medyadan etkilenmeyin. Bunlar çünkü tamamen işi artık bir algı politikası yapmaya çevirdiler. Algıyla baskıyla sizi rahatsız ediyorlar. Size kendinizi olumsuz hissettiriyorlar. Cesur olun. Düdüğünüzü çalarken vicdanınıza sorun. Şu yönetici, bu başkan, taraftar ne der hiç önemli değil. Önemli olan bizim ne dediğimiz. Herkes buna göre hareket ederse hiçbir sıkıntı olmaz. Sizleri seviyoruz, sizlere güveniyoruz. Sizden öğrendiğim şey şu, Allah hakem şansı versin diyorsunuz. Ben de size Allah hakem şansı versin diyorum. Allah'ın yardımı üzerinizde olsun. Güzel bir şekilde bu işin üstesinden gelip kazasız belasız gelip işin sonunu görsün. Denilsin ki işte böyle hakem istiyoruz. Bunu başarırsak ne mutlu bize.’

FENERBAHÇE - KASIMPAŞA MAÇINDAKİ JAYDEN - FALL POZİSYONU

Fenerbahçe - Kasımpaşa maçındaki Jayden Oosterwolde - Fall pozisyonu için yapılan görüşmede şunlar konuşuldu:

Pawel Gil: "Hakem direkt serbest vuruş veriyor. En iyi açılardan bakıyoruz. Tüm kameralardan izleyelim. VAR kararı değiştirmedi. Sol ayağa yapılan temas ve sol ayak altına yapılan teması bu kameradan değerlendirildi. Bu açıdan baktığımızda ilk temasın ne zaman olduğu, ceza sahasının bir miktar içi, ilk temas yukarıdan çok net. Bu kadar net bir görüntüyle VAR hakeminin devreye girip hakemin serbest vuruşu penaltıya çevirmesini bekleriz. Tüm açılardan izleyip teması görmek çok önemli."

Hugh Dallas: "Bir defa verdiği karar son derece normal. Dışarıda vermesi çok normal. (Hakem) Cihan Aydın'dan ziyade (VAR) Erkan Engin'in doğru temas noktasını bulup doğru şekilde müdahale etmesini beklerdik."

Son dakika | TFF, sızdırılan hakem toplantısının tamamını yayınladı! - Resim : 4

FENERBAHÇE'NİN KASIMPAŞA MAÇINDA KAZANDIĞI PENALTI

Fenerbahçe'nin Kasımpaşa maçında kazandığı penaltı için yapılan yorumlar;

Pawel Gil: "Hakem devam kararı verdi bu durumda. Ağır çekimde izliyoruz. İlk açıdan net değil. İkinci açıdan net bir kanıt yok. Üçüncü açıda da net bir kanıt yok."

Hugh Dallas: "Erkan, Pawel'e hangi görüntünün net bir elle oynama olduğunu göstermeni istiyorum. Hangi görüntüde net bir elle oynama var?"

Erkan Engin: "Şu anda net bir elleme göremiyorum. Odadaki hissiyatımdan bahsetmem gerekirse, kale arkasından ve yakındaki görüntüden emin oldum. Topun kırılmasından ve hareketinden pozisyonun elle oynama düşündüm o an."

Hugh Dallas: "VAR odasında gördüğünle burada gördüğün farklı değil. Amaç objektiflik. Orada da burada da gördüğün aynı. O yüzden net olmalı. Erkan'ın 'Aa penaltı olabilir mi' diye endişe etmesini anlıyorum ama bu görüntüyle beraber topun elle oynama olduğuna dair bir kanıt yoksa hakemi de çağırmıyoruz. Çünkü elimizde bir kanıt yok. Sahada doğal olarak senin açın görmeye mümkün değildi. Monitöre gittiğinde hangi görüntünün elle oynama olduğuna kanaat getirdin Cihancım."

Cihan Aydın: "Ekrana gittiğimde Erkan Ağabey bana temas anını gösterdi. 'Top ele temas ediyor' dedi. Bir açı daha verdi. Doğal olmayan konumda bir el açıklığı gösterdi. 'Direkt eline geliyor top' dedi. Öyle söyleyince penaltı kararı verdim. İlk temas noktasında durdurup gösterdi."

Son dakika | TFF, sızdırılan hakem toplantısının tamamını yayınladı! - Resim : 5

Hugh Dallas: "Pawel sence de VAR kendi görüşlerini fazlaca dile getirmiyor mu? VAR, sence de fazlaca yönlendirme yapmıyor mu?"

Pawel Gil: "Temas noktasını göstermesi doğru. Teması net göremiyorsanız, sözlerinizle destekleyici tutum sergiliyorsanız hakemi bir şey inandırmaya giriyor. İletişim, bu görüntüler vasıtasıyla olmadı. İki hakemin o sırada kalp atım hızı çok yüksek, stres altında. Topun yön değiştirdiğine dair ifade kullanıyorsanız bu yön değiştirmeyi görüntüyle desteklemeniz, kanıtlamanız lazım. Hakemin, anlatılanı görüntülerle destekli kanıtlanamadığını gördüğünde nihai kararda sorumluluğunun olduğunu bilmesi lazım."

Pawel Gil: "Görüntülerden sonra insanlara penaltının niye verildiğine dair şüpheler ortadan kalkmadı. Penaltı niye verildi diye şüphe oluştu. Elde net bir kanıt yok."

Hugh Dallas: "Dakika 90+1. Maç 1-1. Aslında doğru değil. 4-1 olsa bir şey diyeceğim, yanlış ama maç 1-1, oyunu değiştiren bir karar. Elde bir kanıt yok. Böyle olmamalı."

DALLAS: "YETERİ KADAR CESUR DEĞİLSENİZ İLETİN, CESUR KİŞİLER MAÇLARA ÇIKSIN"

Hugh Dallas, "Türkiye'de hakemlik yapmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Şunun altını net bir şekilde çizmek istiyorum. Eğer bu maçlarda görev almak, maçı değiştirecek kararları vermekten endişe ediyorsanız, yeteri kadar cesur değilseniz lütfen bunu bize iletin, daha cesur kişiler maçlara çıksın. Son 10 günde çok zor bir süreçten geçtik. Unutmayın ki kriter net olarak şudur; VAR, maçın hakemini açık ve net olan pozisyon için ekrana çağırır. Hakem ekrana geldiğinde, pozisyonun açık ve net olmadığını görüyorsa kendi kararına devam eder. Burada önemli olan şey, 'açık ve net' tanımı" dedi.