Son dakika! Kırmızı ette zam tartışması

"Ete yeni zam gelmesi gerekmiyor" sözleri tartışma yaratan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, tv100 canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ fiyatların maliyetlere göre artırıldığını söyledi. İşte detaylar...

Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ile zamlanan et fiyatlarına ilişkin karşı karşıya gelen Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Nihat Çelik, tv100 canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, "Alışılagelmiş bir düzenin içinde herkes kendi hayatını idame ettirmeye çalışırken ne olursa olsun hükümete mal etme, bu anlamda günü birlik raflardaki fiyat etiketlerini değiştirmek gerçekten hem yetiştiricimizi hem üreticimizi hem çiftçimizi hem emekçimizi hem de tüketicimizi bezdirmiş hale gelmiştir. Biz ülke ortalamasını diyoruz. Hepsi aynı tornadan çıkmıyor bu etin. Hepsi Balıkesir kuzusu değil. Türkiye çapında 57-58 milyon civarında bir küçükbaş hayvan potansiyelimiz var. Etin fiyatının 110 lirayı geçmemesi lazım. Bunun yanında kuşbaşı pirzolanında da fiyatının 130 lirayı geçmemesi lazım" dedi. Çelik, "Biz çiftçinin ta kendisiyiz. Çiftçinin elinden çıkan etin fiyatını iyi biliyoruz" diyerek fiyatların Yalçındağ'ın verdiği rakamların çok üzerine çıkarıldığını savundu.

Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da konuyla ilgili, benzer görüşleri paylaştıklarını ancak karkas etin üzerine yüzde 50'lik bir maliyet çıktığını ifade etti. Yalçındağ, "Fahiş fiyat yakıştırması son derece yanlış olur. Biz 100 liraya aldığımız bir karkas kuzu gövdeyi kuşbaşı haline getirip nasıl 110 liraya satabiliriz? Bunun bize maliyeti zaten 140 lira. Bir kilo pirzolayı tartıp hazırladığınız zaman bu zaten yüzde 40 fire veriyor" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

TÜDKİYEB Başkanı Çelik, Yalçındağ ile tartışmasında “Ete yeni zam gelmesi gerekmiyor. 150 TL’ye kuşbaşı satıyorlar. Fiyatı aslında 110 TL olmalı” demişti. Yalçındağ ise, “Maliyetler artıyor. Et alındığı gibi satılmıyor. Çok istiyorsa gelsin kasap olsun” ifadelerini kullanmıştı.