Vergisiz emeklilik! Şartlar değişti...

Milyonların merakla beklediği yeni yıl zamlarında her yıl asgari ücret ile birlikte değişen kalemlerden biri engellilerin vergi indirim miktarı. Engelliler her yıl belirlenen miktarlarda vergi indirimi alarak gelirlerini artırırken bir yandan da erken emekli olabiliyor. İşte detaylar...

Vergisiz emeklilik! Şartlar değişti...

Engelliler her yıl belirlenen zam oranlarıyla değişen miktarlarda vergi indirimi alarak gelirlerini artırırken bir yandan da erken emeklilik imkanı yakalıyor. Türkiye'de milyonlarca engelli kardeşimiz bulunuyor ve bunların büyük kısmı da çeşitli işyerlerinde çalışıyor. Kimisi kamuda kimisi de özel sektörde görev yapıyor.

Engelli vatandaşlar, KDV ve ÖTV indirimleriyle birlikte emlak vergisi gibi durumlarda belli şartlarda tamamen muaf da oluyor.Peki, engelliler için yasalarda bulunan indirimler ve muafiyetler neler?

Özellikle KDV ve ÖTV indirimi vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Her yıl asgari ücret ile birlikte engellilerin vergi indirim miktarları da yeniden hesaplanarak açıklanıyor. İşte detaylar...

2021 için bin 500 lira

Engellilik oranları üç bölümde değerlendiriliyor. Yüzde 80 ve üzeri engeli olanlar birinci derecede, yüzde 60-79 oranı olanlar ikinci derece yüzde 40-59 arası engeli olanlar ise üçüncü derece engelli olarak değerlendiriliyor.

2021 yılı için hesaplanan vergi indirimi miktarları ise şöyle oldu: Birinci derecede engelli:1.500 TL, İkinci derecede engelli: 860 TL, Üçüncü derecede engelli: 380 TL.

Bu indirimlerin maaşa yansıması ise şöyle olacak: Birinci derece engelli: 1.500 X 015 = 225 TL, İkinci derece engelli: 860 X 0.15 = 129 TL, Üçüncü derece engelli: 380 X 0.15 = 57 TL.

Engelli vergi indiriminden kimler yararlanır?

Engelli ücretli, Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretli, Engelli serbest meslek erbabı, Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı, Basit usulde vergilendirilen engelliler...  

Müracaat formu, Çalıştığı işyerinden alınacak, çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş yazı (Dilekçe örneğini yazımızın sonunda bulabilirsiniz), T.C. Kimlik Numarası, İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği.

Vergi indirimi almak için öncelikle en az yüzde 40 ve üzerinde iş kaybı olması gerekiyor. Bunun için de doktor raporu gerekli. Çalıştığınız işyerinden çalıştığınıza dair belgelerle vergi dairesine başvurduğunuzda oradan sizi hastaneye sevk ediyor.

Bu kontrolün sonunda yüzde 40 ve üzerinde bir vergi indirimi alırsanız hem erken emekliliğin hem de gelirdeki artışın önü açılıyor. Şartları sağlayıp indirimden yararlanması uygun görülmüş işçilere, devletin her yılbaşında yeniden belirlediği rakamlar üzerinden vergi indirimi uygulanıyor.

Bahsi geçen durumda, yasal düzenleme de Gelir Vergisi Kanunu'nun otuz birinci maddesinde bulunuyor. Engelli vergi indirimi çalışanın engel derecesine karşılık gelen rakamın gelir vergisi matrahından düşülmesi ile uygulanıyor. Böylece, çalışanın net kazancına bulunduğu vergi dilimine göre değişen oranda artı bir tutar ekleniyor. Yani gelir vergisini, daha az ödeyeceği için net ücreti artmış oluyor.

Engelliler yüzde 40 ve üzerinde vergi indirimi aldıklarında erken emeklilik hakkına da sahip oluyorlar. İşe giriş tarihlerine göre sigorta olduktan sonra belli bir sürenin geçmesi ve belli bir primin dolmasıyla emeklilik hakkı kazanıyor.