Sığınmacılar mafyalaşıyor mu?

Son günlerde en çok tartışılan konuların başında Türkiye'deki sığınmacı sorunu geliyor. Buna bir de sığınmacıların arasına karışan suç örgütleri eklenince sorun farklı bir hal aldı. Yabancıların yine yabancılara karşı işlediği suçların artması "sığınmacılar mafyalaşıyor mu" sorusunu gündeme getirdi.

Sığınmacıların sayısı her geçen gün arttı. Türkiye’de son zamanlarda sığınmacılar gündem maddesinin en üst sıralarında yer alıyorlar. Sığınmacıların sosyo-ekonomik soruları yansıra şu an karıştıkları potansiyel suç oranlarının artış oranları.

Taksim'in göbeğinde Pakistanlı bir fidye çetesi Nepalli turist grubunu kaçırdı. yabancı çetelerin yine yabancılara karşı işlediği suçların artması "sığınmacılar mafyalaşıyor mu?" sorusunu gündeme getirdi. 

 Göç İdaresi verilerine göre Türkiye’de ikamet eden yabancı sayısı 5 milyonu aştı. Çoğunluğu Suriyeli sığınmacılardan oluşan milyonlarca sığınmacının akıbetinin ne olacağı Türkiye’nin ilk gündem maddelerinden. Son yaşanan olaylardan sonra şimdi de sığınmacıların suç potansiyeli tartışılıyor. 

Suç işlemek için Türkiye’ye sığınmacı gibi giriş yapan yabancı mafya gruplar izbe evlerde yüksek ücret ödeyerek gizleniyor. Emniyet kayıtlarına göre son dönemde yabancı sığınmacıların yine kendileri gibi sığınmacı olan başka ülke vatandaşlarına karış suç işleme potansiyelinde artış var.

tv100 canlı yayınına katılan Güvenlik Uzmanı Feramuz Erdin, "Bu beklenmesi gereken bir olay. Çünkü sığınmacılar bulundukları ülkeden bir çanta ile gelip hayat kurmaya çalışıyorlar. Zaten ülkemizdeki iş şartları belli, kendi vatandaşımız iş bulamıyor. Sığınmacılarda bizim ülkemize geldiklerinde tek bir seçenek kalıyor o da hırsızlık yapmak veya organize çete haline gelerek hem hayatlarını idame ettirip hem de zenginleşme amacını güdüyorlar" dedi.