Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya tek tek yanıtladı! Kimler EYT kapsamına girecek?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, tv100 yayınında emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili sosyal medyadan gelen soruları yanıtladı. Kimler EYT yasasından faydalanabilecek? EYT kapsamında kaç kişi emekli olacak? Vatandaşlar Twitter'da #Eytlilertv100esoruyor hashtag'i aracılığıyla sordu. Uzman isim canlı yayında tek tek açıkladı. İşte detaylar...

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, tv100 canlı yayınında emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili sorulara yanıt verdi. İşte Özgür Kaya'ya sosyal medya üzerinden #Eytlilertv100esoruyor etiketiyle açılan hashtag üzerinden gelen sorular ve yanıtları...

EYT kapsamında emekli olanlar çalışmaya devam edebilir mi?

Edebilir. Karıştırılan iki nokta var. Sosyal güvenlik hakları ve iş hukukundan doğan haklar. Çalışma hayatına devam etmek, sürdürmek iş hukukunu ilgilendiren bir kavram. Emeklilik ise sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bir düzenleme. Ben sosyal güvenlik mevzuatına göre emeklilik haklarını elde etmiş olabilirim ama iş hukukundan doğan haklarımı sonlandırmadan yani emeklilik için gerekli olan iş akdi feshini gerçekleştirmeden benim emekli olma şansım yok. İş akdimi sonlandırırım. Sosyal güvenlik haklarımdan doğan emeklilik hakkımı elde ederim. Çalıştığı iş yerinden istersem devam ederim istersem devam etmeyebilirim.

1 Eylül 1999 girişli, 1999'dan 45 gün ve şu an 7 bin 300 günü dolduran bir kişi EYT'li olabilir mi?

Erkek bir çalışan olduğu için 1 Eylül 1999 girişli bir kişi 2025 yılından önce EYT'li olamaz. 2025 yılının 1 Eylül tarihini beklemek zorundadır.

1994 girişli, 1975 doğumlu, prim gün sayısı 8 bin 700 olan bir vatandaş emekli olabilir mi?

EYT ile ilgili çıkarılacak olan yaş şartına göre değişecek. Burada yaş şartının tamamen ortadan kalkıp kalmayacağı konusu öne çıkıyor.

1998'in 9'uncu ayında girişi olan, prim gününün dolmasına 26 gün kalan, 25 yılın dolmasına da 9 ay olan biri EYT'li olabilir mi?

Bu durumda 9 ayın da dolması dolayısıyla 2023 yılının beklenmesi gerekiyor. 

Mesleğe 9 Eylül 1999 yılında başlamasının üzerine yüksekokul okuyarak borçlanma yapan biri EYT'li olabilir mi?

Burda yüksek lisans gibi bir durum söz konusuysa bu tarihin altına çekmesi gerekiyor. Eğer 1 yıl önce olsaydı EYT kapsamına giriyordu. 1 günle iki yıl birden kaybediyor. Yüksek lisans veya doktora yaptıysa bu süre kadar bu süreyi geriye çekerek borçlanma yapabilir.