Sosyal konutta 6 gruba özel kontenjan! Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi! 81 ilde yapılacak!

Geri sayım başladı! Tüm Türkiye'yi kapsayacak Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesine ilişki tüm detayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Eylül'de açıklayacak. Bu proje ile ev alma hayali olan fakat artan konut fiyatları sebebiyle hayallerini rafa kaldıran vatandaşlara kira öder gibi ev sahibi olmaları sağlanacak.. Yeni evlenenlere, emeklilere, gençlere, engellilere, şehit yakınları ve gazilere özel bir kontenjan ayrılacak.

Sosyal konutta 6 gruba özel kontenjan! Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi! 81 ilde yapılacak!

Detaylarını tüm Türkiye'nin heyecanla beklediği konut projesine ilişkin açıklamaya sayılı günler kaldı. Gözler 13 Eylül'e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklama yapacağı güne çevrildi. 

Proje kapsamında hiç evi olmayan vatandaşlar başvurabilirken, sadece konut değil, arsa ve işyeri de satışa sunulacak. Vatandaşlar kira öder gibi, 20 yıl vadeli uygun taksitlerle konut, arsa ve işyerine sahip olabilecek. 81 ilde gerçekleşecek projedeki konutlar, yatay mimari, sıfır atık uyumlu, iklim dostu malzemeler ile birlikte yenilenebilir enerji sistemi özelliklerine sahip olacak. 

Konut projesi kapsamında şehit yakınları ve gazilerin yanı sıra gençler, yeni evlenen çiftler içinde ayrı bir kotada değerlendirilecek. Yoğun talebin üzerine toplam konut sayısının yüzde 20'si gençlere, yüzde 20'si emekli kotası için ayrıldı.

Kampanya kapsamında Anadolu şehirleri ve İstanbul'da vatandaşların gelirleri ve ev sahibi olup olmadıkları koşulu aranacak. Başvuruların ardından kura ile vatandaşlar evlerine kavuşacak. Projede konut sayıları, şehirlerden gelen taleplere göre şekillenecek. 81 ilde toplam 450-500 bin konut ve işyeri yapılması düşünülüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklikği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yürütülecek projede sosyal konutların yanı sıra istihdama da katkı sağlamak amacıyla küçük ve orta ölçekli işletmeler için sanayi tesisleri inşaa edilecek. Ödeme kolaylığı sağlanacak. Sosyal konut mantığıyla yürütülecek işyeri projelerinde uzun ve düşük taksitler ile vatandaş işyeri sahibi olacak. 

Sosyal konutta 6 gruba özel kontenjan! Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi! 81 ilde yapılacak! - Resim : 1

Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre; "Vatandaşımıza en iyisini sunmak için gece-gündüz çalışıyoruz. Yüzyılın projesinde tarih 13 Eylül! Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 13 Eylül'de cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini açıklayacak" ifadelerini kullandı. Paylaşımında aynı zamanda projeye ilişkin bazı detaylar veren Bakan Kurum, projede konut, işyeri, arsa ve sanayi sitelerinin olacağını vurgularken yeni evlenen çiftlerin, gençlerin, şehit yakınlarının, engellilerin, emeklilerin ve gazilerin özel kontenjanda yer alacağını söyledi. 

Bu dev proje ile sadece hiç ev sahibi olmamış vatandaşların faydalandırılacağı belirtilirken, hazine arazileri yine vatandaşın kendi için konut yapması adına uygun ödeme koşulları ile satışa sunulacak. Vatandaş tek parselde kendi evini yapacak ya da talep örgütlenmesi ile daha büyük parseller alabilecek. İsteyen vatandaşlar müteahhitlerle anlaşabilecek. Altyapıya sahip arsaların Ankara Gölbaşı, İstanbul Tuzla ve Çatalca gibi bölgelerde satışa çıkarılacağı düşünülüyor. İzmir, Bursa, Konya ve Adana gibi konut fiyatlarının son dönemde çok arttığı büyük şehirlerde arsa tarafını genişletmek için çalışmalar devam ediyor. 

Konuya ilişkin bir detay daha ortaya çıktı. Vatandaşlara uygun fiyatlı konut sağlayan TOKİ projelerine başvuran alt gelir grubuna yönelik şartlar da yeni sosyal konut projesi ile yeniden şekilleniyor. Sosyal konutlara başvurmak için daha önceki dönemde 10 bin TL olan aylık hane halkı geliri sınırı yeni düzenleme ile 14 bin TL'ye çıkarılırken, İstanbul'da gelir şartı 16 bin TL olarak değişti. 

TOKİ'ye başvurabilmek için gerekli şartlar;

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma

- 25 yaşını doldurmuş olma

- Projenin bulunduğu il sınırları içerisinde 1 yıldan uzun süredir ikamet ediyor olma veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olma

- TOKİ'den konut satın almamış olma ve TOKİ'den konut kredisi kullanmamış olma

- Hane halkı adına yalnızca bir adet başvuru yapılmış olmalı

- Ayrıca TOKİ'nin konut projelerinde şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlere kuraya girmeden konut alma hakkı tanınıyor. Bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirleniyor.