Stresliler dikkat! Stresi azaltan diyet mümkün

İrlanda’da yapılan bir araştırmaya göre stresinizi azaltmak için yeni bir yöntem geliştirildi. Psikobiyotik diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Stresliler dikkat! Stresi azaltan diyet mümkün

İrlanda'daki Cork College Üniversitesi'nde bilim insanları tarafından psikobiyotik diyeti geliştirildi. Uzmanlar 4 haftalık bir diyetin stresi büyük oranda azalttığını tespit etti.

"Fermente gıda ve lifli yiyecekler stres oranını azaltıyor " 

Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre beslenme tarzı ve  stres kaynaklı psikolojik durumlar arasında ilişki olduğu  saptandı. İnovasyon ve Araştırma Merkezi'nin yöneticilerinden olan John Cryan, The Conversation'daki yazısında konuyla ilgili gelişmeleri şöyle ifade etti; " Son çalışmamız, sadece 4 haftada günlük olarak daha fazla fermente gıda ve lif tüketmenin, stres düzeylerini düşürmede önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor." 

Stresliler dikkat! Stresi azaltan diyet mümkün - Resim : 1

Peki lifli gıdalar nelerdir?

Tam tahıllı undan yapılan ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler.

Arpa, çavdar, yulaf ve bunlardan üretilen gıdalar.

Brokoli, mısır, karnabahar, havuç gibi sebzeler.

Elma, narenciye türü meyveler.

Bezelye, nohut, kuru fasulye gibi baklagiller

 Kuruyemişler ve tohumlar (chia tohumu gibi)

Fermente gıdalar nelerdir?

Kefir

Lâhana turşusu

Tempeh

Natto

 Peynir

Kombucha

Miso

Kimchi

Sucuk

Yoğurt

Hamur mayası ve ekmek

Zeytin

4 haftalık beslenme düzeninde neler var?

 Independent Türkçe’nin haberine göre yapılan araştırmaya18 ila 59 yaşında 45 kişi katıldı. Katılan kişiler normal hayatlarında nispeten düşük lifli gıdalarla besleniyordu

İki gruba ayrılan çalışmada 4 haftalık süreçte iki farklı diyet listesi oluşturuldu. Birinci gruba genellikle sağlıklı gıdalardan oluşan rastgele besinler verildi. İkinci gruba ise akıl sağlığına iyi geldiği düşünülen "psikobiyotik" gıdalarla beslendi.

Bu grup, günde 6-8 porsiyon lif içeriği yüksek meyve ve sebze, ayrıca günde 5-8 porsiyon tahıl tüketti. Gündelik besinlerin arasında 2-3 porsiyon fermente gıda da vardı. Grubun haftada 3-4 porsiyon bakliyat tüketmesine de dikkat edildi.

Piskobiyotik diyeti yapanlarda stres seviyeleri düştü

İki grup arasında psikobiyotik diyeti yapan grupta stres seviyesinin ciddi oranda azaldığı görüldü. Kendilerini daha iyi hissettiklerini belirten katılımcılar uyku kalitelerinin arttığını bildirdi.İnovasyon ve Araştırma Merkezi'nin yöneticisi John Cryan 4 haftalık uygulamanın sonuçlarını şöyle aktardı; Bu kişilerde bağırsak mikropları tarafından üretilen belirli kimyasalların seviyesinde önemli değişiklikler gözlemledik. Bu kimyasalların bazıları ruh sağlığıyla bağlantılı.