Şubat neden 28 çeker? Şubat ayı neden 28 gündür? Şubat ayı kaç yılda bir 29 çeker? Artık yıl nedir?

Şubat ayı ile ilişkilendirilen uzun ve soğuk günler geride kalırken, mart ayı ile birlikte baharı karşılamaya hazırlanıyoruz. Her yıl, şubat ayının çok uzun sürmeyeceği bilinir. Her aydan iki ila üç gün daha kısa olan Şubat ayının neden 28 çektiği merak ediliyor. Peki, Şubat neden 28 çeker? Şubat ayı neden 28 gündür? Şubat ayı kaç yılda bir 29 çeker? İşte detaylar…

Şubat neden 28 çeker? Şubat ayı neden 28 gündür? Şubat ayı kaç yılda bir 29 çeker? Artık yıl nedir?

Bugün şubat ayının 28. günü. Aralık ve Ocak aylarının soğuk havalarından ve sert hava koşullarını geride bırakıp şubat ayı ile kışı uğurluyoruz. Mart ayı ile baharı karşılamaya hazırlanırken Şubat ayının neden diğer aylardan kısa olduğu merak ediliyor.

ŞUBAT NEDEN 28 ÇEKER?

Şubat ayının 28 günü, Roma'nın ikinci kralı Numa Pompilius'a kadar uzanıyor. Kral olmadan önce, Roma'nın ay takvimi sadece 10 aydı. Mart ayında başladı ve Aralık ayında sona erdi. O zamanlar Roma'nın ilk kralı Romulus ve halkı, Aralık ve Mart ayları arasındaki zamanı önemsiz buluyordu çünkü bunun Hasat ile hiçbir ilgisi yoktu.

Numa Pompilius hükümdarlığı ele geçirdiğinde, takvimi yılın 12 ay döngüsüyle sıralayarak daha doğru hale getirmeye karar verdi. 355 günlük yeni yıl, kaybedilen zamanı telafi etmek için iki aya daha ihtiyaç duydu. Böylece Ocak ve Şubat aylarını takvimin sonuna ekledi.

Romalılar çift sayıların uğursuz olduğuna inandıkları için her ay 29 ile 31 arasında değişen tek gün sayısına sahipti. Ancak 355 güne ulaşmak için bir ayın çift sayı olması gerekiyordu. Şubat 28 gün ile şanssız ay olarak seçildi. Bu seçim, Romalıların ölüleri onurlandırmalarından ve şubat ayında arınma ayinleri gerçekleştirmelerinden kaynaklanıyor olabilir. Aslında februare kelimesi, eski Sabine kabilesinin lehçesinde "arındırmak" anlamına gelir.

Numa Pompilius'un yeni 355 günlük takvimini birkaç yıl kullandıktan sonra, mevsimler ve aylar uyumsuz olmaya başladı. İkisini yeniden hizalamak amacıyla Romalılar, gerektiğinde 27 günlük bir artık ay eklediler.

ŞUBAT AYI KAÇ YILDA BİR 29 ÇEKER?

Artık ay tutarsız olduğundan, bunun da bariz kusurları vardı. MÖ 45'te Julius Caesar, Mısırlıların kullandığı gibi güneşe dayalı bir takvim oluşturması için bir uzman görevlendirdi. Jülyen Takvimi, her yıla 10 günden biraz fazla ekleyerek, Şubat ayı hariç her ayı 30 veya 31 gün uzunluğunda yaptı. 365,25 gün uzunluğundaki yılın tamamını hesaba katmak için, artık "artık yıl" olarak bilinen, her dört yılda bir Şubat ayına bir gün eklendi. Çoğu yıl boyunca bu, Şubat ayında yalnızca 28 gün kaldı.