Şubat ayında ağaçlar çiçek açtı! Çiftçiyi korkutan gelişme

Mersin'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle ağaçlar yalancı bahara aldanarak çiçek açtı. Bazı ağaçlar meyve verdi. Çifti don vurursa rekoltenin düşeceğinden endişeleniyor.

Şubat ayında ağaçlar çiçek açtı! Çiftçiyi korkutan gelişme

Mersin'de hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, 'yalancı bahar' yaşattı. Hava sıcaklığının 19 dereceyi gördüğü kentte meyve ağaçları çiçek açtı.

Rengarenk çiçek açan ağaçların bazısı da meyve verdi. Erken açan çiçekler donla birlikte dökülürse, rekolte düşecek. Bu da çiftçileri endişelendiriyor.

"BİR AY ERKEN AÇTI, DON VURURSA BÜYÜK ZARAR YAŞANANACAK"

Arazide inceleme yapan ziraat mühendisi Deniz Gürbüz, şehrin yüksek kesimlerinde kara kış, kent merkezinde ise bahar yaşandığını belirterek şöyle konuştu:

Burası dokuz yıllık tüysüz şeftali denilen nektarin bahçesi. 40 dönüm üzerine kurulu yaklaşık 4 bin ağaç mevcut. Biz şu an Mersin'de yalancı baharı yaşıyoruz. Biz normalde kara kışı yaşadığımız ayın içerisindeyiz. Şu an doğu illerimizde hatta Mersin'in yukarı kısımlarında kar var. Şu an 18 derece bir hava var. Bu bahçenin normal şartlarda şubat ayının sonu mart ayının ilk başında çiçeklenmesini beklerdik ama biz şu an şubat ayının başındayız.

Çiçekler bir ay erken açtı. Kara kışın içerisindeyiz ve ayaz olduğunda ya da soğuk vurduğunda çiçekleri koruyamayız. Don vurup bütün çiçekler döküldüğünde üretici büyük zarar yaşayacak. 40 dönüm araziden hiçbir verim alamayabiliriz."

"MEYVEYE DÖNERSE ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLECEKTİR"

Yalancı baharın olumlu yanlarının da olduğunu aktaran Gürbüz "Tabii erkenden ürün almak bir avantajdır. Hem iç hem de dış piyasada üretici para kazanabilir ama olumsuz yanları da var. Eğer don vurmaz çiçeğimizi kurtarırsak ve meyveye dönerse üreticinin yüzü gülecektir. Erken meyve alıp para kazanacak. Biz yalancı baharın avantajını burada görüyoruz" dedi.