Sudan'da şiddetli çatışmalarda en az 56 kişi öldü! | Türk Büyükelçiliğinden çağrı: Evlerde kalın

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çıkan şiddetli çatışmalarda en az 56 kişi hayatını kaybetti, 595 kişi yaralandı. Şiddetli çatışmalar sonrası Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği, durum sakinleşene kadar vatandaşlardan evlerinde kalmaları çağrısında bulundu.

Sudan'da şiddetli çatışmalarda en az 56 kişi öldü! | Türk Büyükelçiliğinden çağrı: Evlerde kalın

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve ülkenin birçok noktasında ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında yaşanan anlaşmazlık sonrası silahlı çatışmalar yaşanıyor. Savaş uçaklarının da kullanıldığı çatışmalarda en az 56 kişinin öldüğü, 595 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Sudan'da Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında güvenlik reformu anlaşmazlıkları sıcak çatışmaya dönüştü.

Başkent Hartum başta olmak üzere birçok kentte askerler karşı karşıya geldi.

Hartum'daki çatışmalar Uluslararası Havalimanı'nda yoğunlaştı. Bölgeden yoğun dumanlar yükselirken yolcu uçakları ateşe verildi.

HDK YOLCU UÇAĞINI VURDU

Sudan Dışişleri Bakanlığı, ordu ile çatışan HDK'nin, Hartum Uluslararası Havalimanı'na saldırarak, Suudi Arabistan Havayollarına ait bir yolcu uçağı ile Sudan'a ait bir uçağı vurduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, silahlı kuvvetlerin, havalimanına saldıran HDK'yi püskürterek havalimanı ve çevresindeki silahlı varlığı temizlemeyi başardığı aktarıldı.

Açıklamada, Suudi Arabistan Havayollarına ait bir yolcu uçağı ile Sudan'a ait bir uçağın vurulduğu bilgisi paylaşıldı.

Sudan ordusuna ait jetlerin HDK güçlerine bağlı zırhlı araçları füzelerle vurduğu bildirildi.

HDK güçleri, Sudan Devlet Televizyonu binasına girdi. Canlı yayın sırasında silah sesleri duyuldu.

HDK, Başkanlık binasını da ele geçirdiklerini duyursa da ordu bu iddiayı yalanladı.

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre, çatışmalarda en az 56 kişi hayatını kaybetti, 595 kişi yaralandı.

"HDK'Yİ TASFİYE ETMEDEN DİYALOĞA OTURMAYACAĞIZ"

Sudan ordusu, "Hımidti'nin milisleri" olarak tanımladığı ve dün sabahtan beri çatıştığı paramiliter güç HDK'yi tasfiye etme ve parçalamadan önce müzakere veya diyaloğa oturmayacaklarını duyurdu.

Halkı, HDK ile çatışmaya girmemeye çağıran ordu açıklamasında, "Güvenliğinizi koruyun ve Hımidti'nin isyancı milisleriyle çatışmayın. Silahlı Kuvvetler, bu meseleyi hızlı bir şekilde çözmeye muktedirdir, ancak operasyonlardan zarar görmemeniz için çalışıyoruz." denildi.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN UYARI: EVLERDE KALIN

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, durum sakinleşene kadar vatandaşlardan evlerinde kalmaları ve gerekmedikçe seyahat etmemeleri istendi.

Açıklamada, "Başkent Hartum’un çeşitli bölgelerinde ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çatışmalar çıktığı anlaşılmaktadır. Durum normale dönünceye kadar vatandaşlarımızın sokağa çıkmayıp evlerinde kalmaları ve zorunluluk haricinde ülke içinde seyahatten kaçınmaları tavsiye olunur." uyarısı yapıldı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ENDİŞE DUYUYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Sudan'da ordu ile paramiliter HDK arasında sabah başlayan çatışmalardan endişe duyulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Sudan'da bugün yaşanan silahlı çatışmalardan endişe duyuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Sudan'daki tüm kesimlerin, geçiş sürecinin kazanımlarına bağlı kalmaya, sükunet ve diyaloğa davet edilen açıklamada, Sudan’ın sorunlarına ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabileceği vurgulandı.

Açıklamada, "Türkiye, bugüne kadar olduğu üzere, bundan sonra da dost ve kardeş Sudan devleti ile halkının yanında yer almaya devam edecektir." ifadeleri kullanıldı.