Şükrü Dudu ile Berber Muhabbeti'nin konuğu Fenerbahçe'nin efsane yöneticisi Hakan Bilal Kutlualp'ti! "Alex'i Fenerbahçe'ye nasıl getirdi" sorusuna bomba yanıt

tv100 ekranlarının ilgiyle takip edilen programı Şükrü Dudu ile Berber Muhabbeti’nin bu haftaki konuğu Fenerbahçe’nin efsane yöneticisi Hakan Bilal Kutlualp’ti. Kutlualp Alex'i Fenerbahçe'ye nasıl getirdiği sorusundan Alex'le unutumadığı anısını ve Aziz Yıldırım'ın başkanlığına ilişkin yorumunu tüm samimiyetiyle tv100 izleyicileriyle paylaştı.

Şükrü Dudu ile Berber Muhabbeti’nin bu haftaki konuğu Fenerbahçe’nin efsane yöneticisi Hakan Bilal Kutlualp oldu. Kutlualp, spor gündemindeki önemli gelişmelere karşın değerlendirmelerini tv100 izleyicileriyle paylaştı.  Kutlualp ayrıca programda meslek hayatına dair merak edilenleri ve unutamadığı anıları da Berber Muhabbeti’nde samimi açıklamalarla izleyicilerle paylaştı.

BERBER MUHABBETİ’NE EN İYİ PROGRAM ÖDÜLÜ

Şükrü Dudu, 8. Türkiye Marka Zirvesi’nde Berber Muhabbeti’nin “En İyi Lifestyle Programı” ödülüne layık görülmesine ilişkin “Bugün çok mutluyum. 20 haftadır Berber Muhabbeti’ni yapıyorum. Bunu ödülle taçlandıran herkese sonsuz teşekkür ediyorum. tv100 ailesine, Gülseven Medya’ya, ödülü layık gören Nedim Delibaş’a herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Hakan Bilal Kutlualp’ın programdaki açıklamaları şu şekilde:

“3 KUŞAKTIR ESAS İŞİMİZ MUZ”

“Biz gıda sektöründe, tarım sektöründe uluslararası ticaret ve tabi bunun içine Türkiye de dahil yaklaşık 18 ülkede bu işi yapıyoruz. 3 kuşaktır deden gelme esas işimiz muz.

“BABAM ALMANYA HAYRANIYDI, MECBUREN ALMANYA’YA GİTTİM”

İstanbul’da ilkokula gittik, sonra Fen lisesi. Ondan sonra ben Amerika’ya okumaya gitmek istedim. Babamda Almanya hayranı bir insandı, Almanların disiplini falan. Hayır dedi. Hatta bir gün bana “Amerika’ya mı gitmek istiyorsun? Git orada bulaşık yıka oku kendin. Para falan vermem sana” dedi. Bende mecburen Almanya’ya gittim.

“GÖZÜMÜ FENERBAHÇE İLE AÇTIM, NASIL FENERBAHÇELİ OLDUĞUMU HATIRLAMIYORUM”

Şükrü Dudu’nun Fenerbahçe aşkının nasıl başladığı, kimin kendisini Fenerbahçeli yaptığını sorması üzerine Kutlualp, “Bu soruya hep şöyle cevap verdim ben; Bana sorsanıza ‘Sen Türkçe’yi nasıl öğrendin?’ diye. Bilemezsin. Çünkü annen sana Türkçe konuştu sen Türkçe öğrendin. Benim yetiştiğim ortamda da dede, baba hep Fenerbahçeli. Gözümüzü onunla açtığımız için ben nasıl Fenerbahçeli olduğumu hatırlamıyorum.” yanıtını verdi.

AZİZ YILDIRIM İLE NASIL, NEREDE TANIŞTI?

Hakan Bilal Kutlualp, Aziz Yıldırım ile tanışmasını şu sözlerle anlattı:

“Aziz Başkanı herkes tanıyordu. Bizim başkanımızdı. Başkanımızla tribünde selamlaşıyorduk. Protokolde de maç seyrediyordum, o zaman yönetici değildim. Ama bir Avusturya milli maçına gittik. Şehri gezerken orada bir gösteri vardı. İçlerinde PKK’lı bir grup varmış. Onlar bizi tanıdı ve bize bayrak sopalarıyla saldırdılar. O zaman Avrupa’da PKK’nın çok etkin olduğu bir dönemdi. Bende hep dikkat ediyordum arkama bakıyordum. 3-4 metre arkamdan iki tane adam geliyordu. Adamlardan huylanmıştım. Bize bayrakla saldıranlar olunca o arkadaşlar hemen devreye girdi. Meğerse onlar devlet korumasıymış. Devlet uzaktan koruyormuş. Devletimiz büyük valla. O adamlar bayrak sopasını aldığı gibi 30-40 adamı dövdüler. Bizi hemen mağazaya kapattılar. Oradan bizi kaçırdılar. O anda Aziz Bey ile beraber bir saldırıya maruz kalmıştık. Orada başladı. Bu anlattığımdan yaklaşık 2 sene önce seçim oldu. O zaman beni de listeye aldı Aziz Bey.”

“ABDULLAH KİĞILI ÇOK SAYDIĞIM, SEVDİĞİM, TECRÜBELİ, HAYRAN OLDUĞUM BİR BÜYÜMÜĞÜZDÜR”

Yönetime girdiğinde Abdullah Kiğılı’nın yönetimde olmadığını ancak her zaman yönetimin içinde addedilecek çok sevdiği ve saydığı bir kişi olduğunu söyleyen Kutlualp, “Abdullah abi benden sonra girdi. Ama tabi Abdullah abinin yönetimin dışında olması, içinde olması hiçbir şey değiştirmiyor. Abdullah abi öyle bir şahsiyet ki her zaman yönetimle beraber, yönetimin içinde addedilecek önemli bir şahsiyettir. Çok saydığım, sevdiğim, tecrübeli, hayran olduğum bir büyüğümüzdür Abdullah abi.” Şeklinde konuştu.

“OLASI BİR GALATASARAY ŞAMPİYONLUĞU BİLE BU GÜNDEMDE İLK SIRAYI ALMAZ”

Kutluay bu ara bütün gündemin Fenerbahçe olduğunu söyleyerek, “Fenerbahçe’nin şu andaki seçim gündemine girdik ya. Olası bir Galatasaray şampiyonluğu bile bu gündemde ilk sırayı almaz. Buna inan.” dedi.

“ALEX’İ FENERBAHÇE’YE GETİRİRKEN ÇOK ZORLANDIK”

Alex’i Fenerbahçe’ye nasıl getirdiğini Kutluay, “Valla bende anlamadım nasıl olduğunu. Çünkü çok zorlandık. Çok zor oldu. Alex bizim keşfettiğimiz bir oyuncu değil. Alex zaten dünyaca bilinen bir oyuncu. Birde tabi o dönemde başka takımda kaptan. Rüştü anlatıyor bana. “Brezilya maçında biz iyi gidiyoruz, adam oyuna girdi. Adamı tutun diyorum tutamıyorlar” diyor. “Bir tane vurdu direğin dibinden gitti. İşaret ettiğim yerde 3 dakika sonra aynı yerden attı bir tane” diyor. Bir gün futbol menajerlerinin ofisindeyiz. Alex’de oraya gelecek. Biz puro içerken Alex geldi arkasında da hanımı var. Zaten hamileydi. Ben gayri ihtiyari puromu söndürdüm. Baktım millet söndürmüyor. Söndürsenize dedim. Bu işler bittikten, Alex bize geldikten sonra o zaman hanımı demişti ki “O gün o hareketin benim için çok önemliydi. Sen o hareketi spontane yaptın. Türklerin böyle bir şey düşünmesi, o bende çok büyük etki bırakmıştı” dedi kadın.” Sözleriyle anlattı.

KUTLUALP’İN ALEX İLE KİMSEYE ANLATMADIĞI ANISI

Alex ile yaşadığı anısının olup olmadığının sorulması üzerine Kutluay, “Çok var. Goiania diye bir yerde bunların milli maçı var. Bizde milli takımla aynı otelde kalıyoruz. Güzelde bir hareket. Öğle yemeği yiyeceğiz. Bizde futbolcularla aynı yerde yiyoruz. Dolaşıyorum dolaşıyorum bir türlü yemek alamıyorum. Oradan biraz meyve aldım. Alex geldi yanıma “Bir şey bulamadın mı yemeğe?” dedi. “Yok” dedim. “Söylemeyi unuttuk sen domuz yemiyorsun. Bugün bütün yemekler domuz burada. Anlıyorum seni” dedi. Ondan sonra Türkiye’de bir deplasmana gidiyoruz “Goiania’ya benziyor mu burası?” dedi. Her gittiğimiz yerde “Goiania’ya geldik” derdi bana.” ifadelerini kullandı.

“BİZ HAKEMLERDEN ŞİKAYETÇİYİZ”

Kutluay, Fenerbahçe’nin bu yılki çok iyi kadrosuna rağmen şampiyon olamamasını ise “Bu konuya girersek bu program sabaha kadar bitmez. Fenerbahçe’nin elinde olmayan nedenlerden dolayı şampiyon olmadığı bölümü var. Biz hakemlerden şikayetçiyiz. Biz bu sistemden şikayetçiyiz.” sözleriyle değerlendirdi.

“İSMAİL KARTAL HOCAMIZ BEKLENEN PERFORMANSI GÖSTEREMEDİ, FENERBAHÇE’YE DAHA DOMİNANT HOCALAR OLMASI LAZIM”

Hakan Bilal Kutlualp değerlendirmelerine şu cümlelerle devam etti:

“Ben bu seneki kadroda şampiyonluğun 3-4 hafta öncesinden gelmesini beklerdim. Gelmemesinin önemli nedenlerinden birisi maalesef İsmail Kartal hocamız beklenen performansı gösteremedi. Çünkü bu kadroyu yönetmek biraz zordu. Biraz burada daha dominant hocalar olması lazım.

“ALİ KOÇ TAKIM ÇOK İYİYKEN KONSANTRASYONU BOZDU”

Biz Fenerbahçe’yi konuşuyorsak eğer burada tabi ki Sayın Başkanın da takım çok iyiyken bütün camianın konsantrasyonunu bozması büyük bir lider hatası. “Ben varken takımı şampiyon yapmaz” demez bir komutan, bir başkan. Sen bunu söylersen imam cemaat işine döner bu iş. O zaman herkes salar bunu. Kimse kendinde bir hata aramaz.

Ben Haziran’da bırakıyorum. Artık yeni bir başkanınız olacak” dedi. Bunlar büyük hatalar. O günden sonra bütün konsantrasyonu bozdu. Bu yılki şampiyonluğun kaybedilmesindeki hatanın %51’i Ali Bey’in bu 2-3 söylemi oldu. Aziz Bey yarın bırakacak olsa bugün gece maçta konuşmasında “Ben ölene kadar buradayım. 20 sene buradayım. Ona göre ayağınızı denk alın öyle oynayın” der. Yarın bırakacaksa da bırakır onu söylemez. Liderlik böyle bir şey. Ali Bey’in bütün iyi niyetine dair burada bir eksiklik yaşadık.

“FENERBAHÇE HER ZAMAN SPONSOR YARATABİLEN BİR DİNAMİK”

Ali Bey kendi şahsi olarak cebinden de para harcadı Fenerbahçe’ye. Sponsorluk olarak da katkıda bulundu. Ama Fenerbahçe her zaman sponsoru olan, sponsor yaratabilen bir dinamiktir. Ama şimdi kendi cebinden verdiği parayı saygıyla karşılamak lazım. Önemi bir şey bu. Ama Fenerbahçe her zaman parayı bulur. Futboldaki tek çözüm para değildir.

“KONGRE ALİ BEY’E TEVECCÜHTE BULUNDU”

Ali Bey’in o çok büyük vaatleri Aziz Bey’in de son 4 sene şampiyon olamamış olması, kongre o zaman böyle bir teveccühte bulundu. ‘Ali Bey’in Fenerbahçe’ye çok büyük katkısı olur. Anlattığı vizyon çok iyi bir vizyon.’ Diye Ali Bey’i büyük beklentilerle getirdi. Ama şimdi neredeyse 6’da sıfır çekiyoruz. Ben kongrenin buna daha fazla müsaade etmeyeceğine inanıyorum.

"SÜPER KUPA'DA YÖNETİMİN ALDIĞI KARAR HATALIYDI"

Süper Kupa'da Fenerbahçe'nin sahadan çekilmesi konusunda değişik görüşler var. Ben kendi görüşlerimi de yazılı olarak ilettim. Fenerbahçe’nin kuruluşundan bu yana üstlendiği misyonlara baktığın zaman Fenerbahçe hiç mücadeleden kaçmamış bir takımdır. Burada bu çekilme tartışmalarını yersiz buldum. Bunu da bildirdim. Ama yönetim bir şekilde bir protesto yapmak için bu yolu seçti. Bence bu etkili bir yol değildi. Ben o karardan memnun kalmadım. Eğer oraya çıkıp o kupayı alsaydın Ligdeki bütün denge değişirdi. Bugün şampiyon olabilirdin.

"ÇOCUKLARIN ARTIK ÜZÜLMESİNİ İSTEMİYORUZ"

Benim oğlum da çok ağladı. Okula gitmeyeceğim dedi. Ben okula gidemem herkes benle alay eder dedi. Çocukların artık üzülmesini istemiyoruz. Çocuklar daha çabuk etkileniyor. Futbolu daha dolu dolu yaşıyorlar. Onların mutlu olması tuttukları takımın başarılı olmasından geçiyor. 

“AZİZ BEY’İN TEKRAR ŞAMPİYON OLACAĞINE VE FENERBAHÇE’NİN 3 SENE ÜST ÜSTE ŞAMPİYON OLACAĞINA İNANIYORUM”

Aziz Yıldırım tekrar başkan olabilir mi? Bu çok önemli bir soru. Fenerbahçe kongresi başarısızlığı kabullenmez. Aziz Yıldırım 4 yıl şampiyon olamadı diye Ali Koç’u Başkan yaptı. Ama krediyi verdi. 6 sene şampiyon olamayınca yine başının üstünde tutar çok sever ama bu iş buraya gelince ben babamı tanımam diyen Fenerbahçe kongresi vardır. Ben bu seçimde Aziz Bey’in tekrar kaldığı yerden Başkan olacağına, 3 sene üst üste şampiyonluk sözü vereceğine inanıyorum. Bakın görün Fenerbahçe bir kaza bela olmazsa 3 sene şampiyon olacak. Doğru dokunuşlar yapacak, kadroyu değiştirecek." 

ÇİN SEDDİ MACERASI

2003 yılındaki Çin Seddi Macerası'nı da anlatan Kutluay, "Benim hep hayalimdi. Çin Seddi’ne Fenerbahçe bayrağı çekmek istiyorum. 2003 senesinde Tayyip Bey Çin’ gezi yapıyor. Bizde davetliydik. Bizde gittik. Bende bayrak almıştım. Oraya çıktım oradan aşağıya Fenerbahçe bayrağını sallandırdım. Orada fotoğraf çekenler falan olmuş. Tayyip Bey duymuş kendisi de Fenerbahçeli. “Sen ne yapmışsın öyle iyi olmuş. Galatasaraylılar da Şangay’da televizyon kulesine bayrak çekmek istiyorlar” dedi.