Süpermarketlerin büyük oyunu ortaya çıktı! Bunları yaparsanız o tuzağa düşmeyeceksiniz...

Süpermarketlerin korkutan yüzü ortaya çıktı. Çoğu zaman bir ihtiyaç için girdiğimiz marketlerden ellerimiz poşetle dolu şekilde çıkıyoruz. Peki bunun nedenini hiç merak ettiniz mi? Süpermarketlerin büyük oyunu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar yapılan her detayın bir anlamı olduğunu açıkladı. Marketlerin tuzağına düşmemek için bunlara dikkat edin...

Süpermarketlerin büyük oyunu ortaya çıktı! Bunları yaparsanız o tuzağa düşmeyeceksiniz...

Süpermarketlerin büyük oyunu ortaya çıktı. Belli bir düzene göre yerleştirilen ürünlerin aslında tek bir amacı var. Marketteki ürünlerin yerleştirilme düzeninin yapılan alışverişi arttırdığını biliyor muydunuz? Bu zekice planı okuduğunuzda inanamayacaksınız...

Ürünlerin yerleştirilmesi fazladan satışı kolaylaştırabiliyor. Alışverişinizi tamamladığınızda kasada beklerken dikkatinizi çeken bir durum oldu mu? Kasa sırasında beklerken sizde kasa yanındaki çikolatalara bakıp almak istemediniz mi?

Süpermarketlerin büyük oyunu ortaya çıktı! Bunları yaparsanız o tuzağa düşmeyeceksiniz... - Resim : 1

Özellikle çocuklu ailelerin dikkat etmesi gereken bir husus söz konusu. Dikkat ettiyseniz tüm marketlerde çıkışa doğru hep aynı ürünler bulunuyor. Bu ürünler tabiki de şeker ve dergiler... Bu ürünleri çıkışa doğru yerleştirmek satışları artırıyor. Kasa sonrası çıkıştı mecburi olarak geçeceğiniz yer tek oluyor. Bu taktik özellikle çocuklar üzerinde etkili.

Süpermarketlerin bu can alıcı oyununu İngiltere'de yapılan bir anket ortaya çıkardı. Ebeveynlerin yüzde 83'ü çocukları tarafından kasa sırasında beklerken abur cuburlara saldırıyor ve ailelerini o ürünleri almak için taciz ediyor. Anket sonucunda abur cubur için savaşan çocukların yüzde 75'i bu sağlıksız yiyeceklere kolaylıkla ulaşabiliyor.

Markete tek bir ihtiyaç için girip kasaya birçok para saydığınız kesinlikle olmuştur. Mesela markete süt almak için girdiğinizi düşünün... Süte bir an önce ulaşmanız neredeyse imkansız. İnsanların tükettiği temel gıdalar, girişten uzak bölgede bulunur. Bunun en önemli sebebi de temel ihtiyacınızı almaya giderken diğer ürünleride görebilmeniz içindir. 

Süpermarketlerin büyük oyunu ortaya çıktı! Bunları yaparsanız o tuzağa düşmeyeceksiniz... - Resim : 2

Ve en önemli detay ise...

Bu temel gıdaların da hepsi birbirinden farklı yerlere yerleştiriliyor. Alacağınız ürün marketin en arkasındaysa eğer çokta ava düştünüz demektir...

Promosyon ve özel indirimler genelde, daha görünür oldukları için sonlara doğru yerleştirilir. İnsanların yüzde 30'u indirimli ürünlerin ortada olmasındansa sonda olması durumunda almaya daha meyilli olduklarını söylüyorlar.

Süpermarketlerin büyük oyunu ortaya çıktı! Bunları yaparsanız o tuzağa düşmeyeceksiniz... - Resim : 3

Gelelim marketlerin girişlerine... Dikkat ettiyseniz, taze meyve ve sebzeler genelde süpermarketlerin girişinde buluyor. Bunun en önemli sebebi ise sağlıklı yiyecekler satın almak insanlara kendini iyi hissettirir. Bu durumda daha az sağlıklı ürünler almak konusundan daha iyi hissettirir.

Bir ürünün fiyatı 3 tl ise o ürünü almak size kendinizi iyi hissettirmez. Fakat marketler karşınıza 2 kek 4 tl diye çıkarsa o ürünleri almak için yarışa girersiniz.

Süpermarketler daha çok satın almamız için bizi koku, göze hitap, sesler ve tat ile manipüle eder. 

Süpermarketlerin büyük oyunu ortaya çıktı! Bunları yaparsanız o tuzağa düşmeyeceksiniz... - Resim : 4

Tuzağa düşmemek için 5 öneri...

  • Liste yapın ve ona sadık kalın
  • Kafanızda bir bütçe belirleyin
  • Yalnızca nakit harcayın
  • Açken alışveriş yapmayın
  • Online alışverişi deneyin