İstanbul'da nüfusu 1 milyonu geçen Suriye vatandaşlarının yaşamını TV100 ekibi izledi

İstanbul'da nüfusları 1 milyonu geçen göçmenlerin bir kısmı kuaför, bir kısmı kendi mutfak kültürleriyle restoran açtı. Suriyeli vatandaşların yoğun olduğu sokak ve caddelerde yaşamlarını TV 100 muhabiri Devrim Tosunoğlu tanıklık etti, kameramanlar Asil Yıldırım ve Emrah Kahraman görüntüledi.

Kimi savaştan kaçtı, kimi ülkesinin kötü şartlarından, kimisi çocuğunu korumak istedi, kimisi ölmek ve öldürmek istemedi... Kimisi geldi düzenini kurdu, kimisi barınamadı şehir değiştirdi... Son yıllarda göçmenlerin ortak adresi İstanbul oldu ve olmaya da devam ediyor. Göçmenlerin bir kısmı kuaför, bir kısmı kendi mutfak kültürlerini yansıtan restorant açtı. Suriyeli vatandaşların yoğun olduğu sokak ve caddelerde onların yaşamına TV 100 muhabiri Devrim Tosunoğlu tanıklık etti, kameramanlar Asil Yıldırım ve Emrah Kahraman görüntüledi...

 

Suriye'de iç çatışmanın başlamasından tam 10 yıl geçti. Tarihler 15 Mart'ı gösterdiğinde duyurmuştu haber kanalları. O dönem "ölmek ve öldürmek istemiyoruz" diyenler yollara koyuldu. Kimisi ülkesini terk etmek istemedi ama çocuğunu bırakamadı, kimisi babasının, kardeşinin ölümüne katlanamadı... Hepsi savaşın o acı yüzünü görmüştü. Bombaların altından kurtuldular, yağma gördüler, kadın tecavüzlerine, çocukların esir alınmasına şahitlik ettiler. Hayatlarını, hayallerini kurduğu şehirleri terk etmek zorunda kaldılar.

 

Türkiye yeniden hayallerin kapısı oldu

Evlerini bırakıp göç etmek zorunda kalanlar için hayat toz pembe olmasa da birçoğu için yeniden hayallerin kurulduğu, umudun yeşerdiği ülke konumuna geldi Türkiye.

Sayıları bir milyonu geçen Suriyeli vatandaşların günlük yaşamlarını TV100 ekibi izledi. "Ortadoğu'dan göç" denince ilk akla gelen İstanbul'un nabzını tuttu Devrim Tosunoğlu...

 

"Arap mutfağı ile Türk mutfağı yakın"

İstanbul'un en işlek caddelerinden Aksaray'da Gül Evi Restorantını işleten Ahmet Devriş, Arap mutfağı ile Türk mutfağının çok yakın olduğunu söylüyor. Kendi yemeklerinin daha baharatlı olduğunu söyleyen Devriş, "Ama çok seviyorlar" diyor.

Fatih'te berber dükkanı işleten esnaf ise, Suriyelilerin istediği tasarımların kendilerini zorlamadığını, gitgide Türkiye'de kullanılan modellere göçmenlerin alıştığını söylüyor ve ekliyor, "Yalnızca dil bilmemenin sorunlarını yaşıyoruz"

Nüfusu bir milyonu geçmiş Suriyelilerin günlük yaşamlarını TV100 ekibi kayda aldı...