Sürücüler için yeni dönem başlıyor! Ehliyet sahipleri için alınan yeni kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı!

Sürücü adayları için yeni bir dönem başladığı duyuruldu. Kimlik ve ehliyetler için son tarih verildi. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren kararlar açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte detaylar...

Sürücüler için yeni dönem başlıyor! Ehliyet sahipleri için alınan yeni kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı!

Resmi Gazete'de yayımlanan habere göre, kimlik ve ehliyetler için alınan kararlar açıklandı. Sürücü adayları için sertifika ayrımı yapılmaksızın emniyet kemeri simülasyon eğitimi alacağı ifade edildi. Aynı zamanda yeni tip ehliyetler için karar alındı. Alınan kararda yeni tip ehliyet zorunluluk tarihi 2024 olarak belirlendi.

Ehliyetlerin değişim süresi uzadı

Sürücü adayları için yeni bir dönem başlayacağı duyuruldu. Kimlik ve ehliyetler ile alakalı açıklama geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile sertifika ayrımı olmadan sürücü adaylarına emniyet kemeri simülasyon eğitimi verileceği aktarıldı. 2016 yılında önce alınan ehliyetlerin değişim süresi uzatıldı. Son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlendi.

Kredi kartı olarak kullanılacak

Yeni çipli kimlik kartı kullanan vatandaşların sayısı günden güne artıyor. Ehliyet özelliği bulunan yeni kimlik kartlarının yeni alınan karar ile kredi kartı olarak da kullanılabileceği belirtildi. 

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni uygulama ile sürücü adayları için sertifika ayrımı yapılmaksızın herkese uygulanacak olan emniyet kemeri simülasyon eğitimi verilecek. Böylece sürücü adaylarına emniyet kemeri takma alışkanlığı kazandırılacak.

2016 yılı öncesinde alınan eski sürücü belgelerinin değiştirilmesi gerektiği belirtildi, yeni tip sürücü belgelerine geçilmesi son tarih verildi. Sürücü belgesi değiştirme tarihi değiştirildi ve verilen tarih 2 yıl uzatıldı. Buna göre, eski sürücü belgesi bulunan vatandaşlar 31 Aralık 2024 tarihine kadar sürücü belgelerini yenileyebilecekleri ifade edildi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından da bir açıklama yapıldı ve şöyle denildi:

Yoğunluğun azaltılması için tarih uzatıldı

“Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren Geçici 10 uncu maddesi “…

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir.”

2020-2022 yılları arasında pandemi nedeniyle nüfus müdürlüklerine müracaat edemeyen vatandaşların oluşturduğu yoğunluğun azaltılması amacıyla sürücü belgeleri için geçerli olan tarihi 2 yıl uzatıldı.