Suudi Arabistan'dan İran'a büyük suçlama

Suudi Arabistan, petrol tesislerine düzenlenen drone ve füze saldırılarının İran'ın emriyle gerçekleştiğini ileri sürdü. Üst yönetimden yapılan açıklamalarda İran doğrudan hedef alındı.

Suudi Arabistan'dan İran'a büyük suçlama
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, petrol tesislerine düzenlenen saldırıların İran'ın emriyle Husi milisleri tarafından yapıldığını iddia ederek sert açıklamalar yaptı.

Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Prens Halid Bin Salman, "İran rejiminin genişlemeci gündemini uygulamak için kullandığı bir araç olduğunu kanıtlıyor" diyerek direkt olarak hedef gösterdi. Husilerin Tahran'ın emrinde olduğunu ileri süren Halid Bin Salman, terör eylemlerinin siyasi diyaloğu imkansız hale getirdiğini ifade etti.

Suudi Arabistan liderliğindeki bir askeri koalisyonun son dört yıldır Yemen'de Husi hareketi ile savaştığının altını çizen Halid Bin Salman güç mesajı vererek, "Bu saldırılar üretimimize de ihracatımıza da herhangi bir zara vermedi" dedi.

Sosyal medya platformu Twitter'dan yapılan açıklamalara diğer Suudi yetkililer de dahil olarak benzer tweetler attı. En çok vurgulanan konular arasında son dönemde büyük gerilim yaşanan ABD-İran ilişkilerine atıfta bulunarak, İran'a baskı yapılması istendi.

Suudi Dışişleri Bakanı Adel el-Jubeir de yine Twitter'dan açıklama yaparak, "Husiler, İran'ın Devrim Muhafızları güçlerinin ayrılmaz bir parçası ve kralliktaki tesislerini hedefledikleri gibi emirleri yerine getiriyorlar" dedi.

Drone saldırısı, Suudi petrol tankerlerinin Birleşik Arap Emirlikleri kıyısında sabote edilmesinden iki gün sonra gerçekleşti. BAE, açtığı soruşturma sırasında İran'a herhangi bir suçlama yöneltmedi. Saldırıda 5 tanker aynı anda zarar gördü.

Olayın geçmişi

Suudi Arabistan, Duvadmi ve Afif kentlerindeki petrol tesislerine bomba yüklü drone ile saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu. Yetkililer olaya 'terör saldırısı' dedi. Suudi Aramco şirketi, bölgede çalışmaların durdurulduğunu açıkladı. Husilere ait Mesire Televizyonu, askeri yetkililere dayandırdığı haberinde "7 insansız silahlı hava aracının Suudi tesislerini bombaladığını" belirtti.

Ruhani uyarmıştı

ABD, İran'la nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından İran'a yönelik ilk yaptırım paketini 7 Ağustos 2018'de, ikinci aşama yaptırım paketini ise 5 Kasım 2018'de devreye sokmuştu.

Türkiye'nin de aralarında olduğu 8 ülkeye İran'dan petrol ithalatı konusunda 180 gün muafiyet tanıyan ABD, geçen ay muafiyet süresini uzatmayacağını duyurmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin İran petrol ihracatını hedef alan girişimlerine yönelik geçen aralık ayında yaptığı açıklamada, "İran petrol ihraç edemezse Körfez'deki hiçbir ülke petrol ihraç edemez." diyerek uyarıda bulunmuştu.

Bölgede gerilim artarken son olarak Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı, ülkedeki petrol boru hattı üzerinde bulunan 2 petrol pompa istasyonuna drone saldırısı düzenlendiğini duyurdu.