"Taksim Camii, Ayasofya'ya selam, İstanbul'un Fethi'ne hediyedir"

Taksim Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın katıldığı cuma namazıyla ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan namaz sonrasında konuşmasında: "Taksim Camii yaklaşık 1 buçuk asırlık mücadelenin ardından İstanbul'umuza kazandırılmıştır" dedi.

Mimarlığını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nin Mimarı Şefik Birkiye ile Selim Dalaman´ın yaptığı Taksim Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın katıldığı törenle açıldı. Caminin açılışı öncesi Taksim Meydanı ve cami çevresine Isparta Belediyesi'nden gelen gül suyu sıkıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Taksim Camii'nde cuma hutbesini okudu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, camide kılınan ilk cuma namazı sonrası konuşma yaptı. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları....

Biraz önce ilk cuma namazını eda ettiğimiz Taksim Camii'nin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu güzel eserde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

İstanbul'un en güzel yerlerinden biri olan Taksim Meydanında camimizin içinden cemaat, minaresinden ezan sesi inşallah kıyamete kadar eksik olmayacak. Taksim Camii İstanbul'un sembolleri arasında yer alacak.

Taksim Camii, Ayasofya'ya selam, İstanbul'un Fethi'ne hediyedir. Yaklaşık 1,5 asırlık bir mücadelenin ardından İstanbul'umuza kazandırılmıştır.

Dijital kütüthane, dinlenme alanlarıyla en önemli kültür sanat merkezlerinden biri olacak. 33 metre kubbe, 65 mt minare yüksekliğiyle 4000 kişinin aynı anda ibadet etmesine olanak sağlayacak.

Bu meydanda camii inşaatı fikri Osmanlı Rus harbi yıllarına kadar uzanır. Kurtuluş Savaşı yıllarında da yeniden gündeme gelmiştir. Bölgede pek çok kiliseye karşılık sadece Ağa Camii'nin meydanda olduğunu Nazım Hikmet de şiirlerine konu etmiştir:

"Havsalam almıyordu bu hazin hali önce
ah, ey zavallı cami, seni böyle görünce
dertli bir çocuk gibi imanıma bağlandım;
allahımın ismini daha çok candan andım."

Nazım'ı bile hüzünlendiren bu tabloya rağmen tek parti döneminde Ayasofya ve Bezm-i Alem Camileri müzeye çevrilerek milletimizde yeni yaralar açılmıştır.

Merhum Demirel'in 1979 yılındaki çabası da önüne geçilmiştir. İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerinde halkımıza vaadimiz olarak sözünü vermiştim. Milletimize verdiğimiz sözlerden biri de bu caminin inşasını gerçekleştirmekti. Aynı amaçla başbakan olarak tekrar harekete geçtiğimizde ise karşımızda Gezi olaylarını bulduk. 4 yıllık çabanın sonunda bugün camimizi salavatlarla açmış bulunuyoruz.

Milletimizin birliğini beraberliği bozamayanlar camiilerimizi de hedef almıştır. FETÖ'nün çabalarını farklı görünümler altında tekrarlamaya çalışanlara asla geçit vermeyeceğiz. Milletimizin gözünden sakındığı vatanınını parçalamak için uğraşanların sonu hüsran olacaktır. Bayrağımızı indirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Türkiye'nin sadece kendi sınırları ve vatandaşlarından sorumlu olmadığının ispatı maruz kaldığı saldırılardır.

Bu saldırıların hepsini akamete uğratmayı başardık. Bundan sonra da devam edeceğiz. Zalimle mazlumun, doğruyla yanlışın mücadelesi kıyamete kadar sürecektir.

Şu an Taksim Camii üzerinden yankılanan sesin terör destekçilerini rahatsız ettiğinden şüpheniz olmasın. Milletimiz 150 yıllık hayakline bugün kavuşmuştur. Ülkemiz istikbalimizin timsali bir eser kazanmıştır. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

 Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Kalın sağlıcakla... 

Bugün Taksim Camii'nde kılınan ilk cuma namazında Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

 

"Taksim Camii, Ayasofya'ya selam, İstanbul'un Fethi'ne hediyedir" - Resim : 1

 

"Taksim Camii, Ayasofya'ya selam, İstanbul'un Fethi'ne hediyedir" - Resim : 2