Taksit artışı, limit sınırı ve bakiye sorunu masada! Kredi kartı ve kredilere yeni önlemler geliyor

Ekonomide 3 yıllık yol haritasının belirlendiği Orta Vadeli Program'da (OVP) ilk sinyalleri verilen kredi kartı harcamaları ile kredi sınırlamalarına ilişkin yeni önlemler geliyor. Buna göre, kredi kartının ödenmeyen bakiyesinin azaltılmasının amaçlandığı ve taksit sayıları sınırlandırılabileceği belirtiliyor.

Taksit artışı, limit sınırı ve bakiye sorunu masada! Kredi kartı ve kredilere yeni önlemler geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kredilere ilişkin sınırlama mesajı veren Bakan Şimşek, kredi kartı harcamaları ve kredi sınırlamalarına ilişkin yeni önlemler alınabileceğinin sinyallerini verdi.

KREDİ KARTIYLA İLGİLİ LİMİT ARTIŞI SINIRI

Bakan Şimşek, kredi kartı üzerinden kredi hacminin yüzde 140 arttığını belirterek, bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle enflasyonun ve cari açığın kontrol altına alınamayacağını dile getirdi. Merkez Bankası verilerine göre 1 Eylül itibarıyla yıllık dönemde kredi kartı harcamalarındaki artış yüzde 139.85. Market ve alışveriş merkezlerindeki harcama artışı ise yüzde 101.75. Kredi kartının ödenmeyen bakiyesinin azaltılmasının amaçlandığı da tahmin ediliyor. Taksit sayıları sınırlandırılabilir. Ayrıca bankaların kredi kartıyla ilgili limit artışına sınır getirilmesi de bekleniyor.

Ekonomi yönetiminin nakit kullanıma yönelik KMH ile ilgili yeni tedbir alınması beklenebilir. KMH ve kredi kartlarına uygulanan faiz, politika faizine paralel olarak artıyor. Ancak temmuz ayında alınan bir önlemle KMH hesaplamasındaki formül değişmişti. KMH için tekrar bir puan artışı da gelebilir.

Geçen ay BDDK konut kredilerinde ikinci ve sonrası konut için sınırlama getirmişti. Şimşek’in açıklamalarından sonra kredilere miktarsal bazda da sınırlama gelebileceği tahmin ediliyor.