Tarihteki ilk yangın ne zaman, nerede ortaya çıktı? İşte tarihin en eski yangını hakkında merak edilenler...

Tarihte ilk yangının ne zaman ve nerede ortaya çıktığını hiç düşündünüz mü? Bilim insanları, tarihin ilk yangınının milyonlarca yıl önce meydana geldiğini ortaya koydu. Peki, tam olarak tarih neydi, o sıralarda kimler yaşıyordu ve yangın nasıl çıktı?

Tarihteki ilk yangın ne zaman, nerede ortaya çıktı? İşte tarihin en eski yangını hakkında merak edilenler...

Dünya tarihinde belki binlerce belki milyonarca küçük büyük yangınlar meydana gelmekte. Hatta siz şu an oturuyorken dünyanın başka bir yerinde birçok yangın meydana geliyor olabilir. Fakat günüzmde yangınların çoğunun aşırı sıcaklıklardan, ormanlık alanda bırakılan ateşten, izmaritten ya da kundaklamadan kaynaklandığını biliyoruz. Peki, tarihteki ilk yangının ne zaman, nasıl ve nerede ortaya çıktığını hiç merak ettiniz mi?

Geology dergisinde bilim insanları, yayımladıkları yeni bir araştırmayla, bugüne kadar keşfedilen en eski yangının izlerine rastladıklarını açıkladı. Veriler, Dünya'nın yüz milyonlarca yıl önce nasıl bir yer olduğuna dair de ışık tutuyor.

Tarihteki ilk yangın ne zaman, nerede ortaya çıktı? İşte tarihin en eski yangını hakkında merak edilenler... - Resim : 1
Araştırmada elde edilen örneklerden birisi

 

YANGIN, KISA BOYLU BİTKİLERDE MEYDANA GELMİŞ

Galler ve Polonya’daki kömür yataklarını inceleme altına alan bilim insanları, bugüne kadar tespit edilen en eski yangının kanıtlarına rastladı. Yaklaşık 430 milyon yıl yaşında olduğu belirlenen kömür yatakları, Dünya’nın 430 milyon yıl önce nasıl bir yer olduğuna dair de önemli ipuçları sundu.

NEREDEYSE AYAK BİLEĞİ BOYUTUNDA

Silüryen (jeolojik) dönemine denk gelen söz konusu dönemde bitki hayatı, gelişmek için suya fazlasıyla bağımlıydı. Yılın büyük bir bölümünde Dünya’nın susuz olan bölgelerinde bitki yaşamına rastlamak oldukça zordu. Yeni araştırmada izlerine rastlanan yangının ise neredeyse ayak bileği boyutundaki oldukça kısa bitkilerde meydana geldiği açıklandI.

Tarihteki ilk yangın ne zaman, nerede ortaya çıktı? İşte tarihin en eski yangını hakkında merak edilenler... - Resim : 2
Prototaxites türünün tasviri

 

SADECE YÜZDE 16 OKSİJEN VARDI

Bilim insanlarına göre yangının meydana geldiği alanda yeryüzü, ağaçlardan ziyade antik mantar türü olan ‘Prototaxites’ ile kaplıydı. Bu türle ilgili bilim dünyasında henüz bir bilgi olmasa da bu türün 9 metreye kadar uzayabildiğine inanıldığı paylaşıldı. Bununla birlikte dünyadaki oksijen seviyesiyle de ilgili önemli verilere yer verildi. Günümüzde atmosferde %21 olan oksijen oranı, kömür yataklarından alınan verilere göre o dönemde %16 idi. Yeni keşfedilen yangınla birlikte tarihteki en eski yangının zamanı 10 milyon yıl kadar geriledi.

Kaynak: Webtekno