Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Baraj güvenliğini tehdit eden bir durum yok

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, deprem bölgesindeki barajların durumu ve Adana'daki arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, "Hiçbir tesisimizde baraj güvenliğini tehdit eden durum yok. Hidroelektrik santrallerinde de sorun yok" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Baraj güvenliğini tehdit eden bir durum yok

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nde deprem bölgesindeki barajların durumuna ilişkin gerçekleştirilen basın toplantısında deprem bölgesindeki barajların durumu ve arama kurtarma çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

"Hiçbir tesisimizde baraj güvenliğini tehdit eden durum yok. Hidroelektrik santrallerinde de sorun yok" diyen Bakan Kirişci'nin açıklamalarından satır başları:

6 Şubat depremlerini sadece ülkemizin değil dünyada da asrın felaketi olarak bizler tanımlıyoruz, bilim insanları da bunu teyit ediyor. 

Depremin hemen ardından Bakan arkadaşlarımızın AFAD Başkanlığı’nda bir araya geldiğini belirtmek isterim. Durum değerlendirmesi yapıp sabahın ilk saatlerinde kendim Hatay’a intikal ederek sahada çalışmalarımızı başlattık. 

Aynı gün Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Adana’ya geldik. İklim koşullarındaki aksaklıklar ilk yardımın deprem bölgelerine ulaştırılmasını zorlaştırmıştır. Fakat bütün kurumlarımızın gayretleriyle arama kurtarma çalışmalarına ivedilikle başlanmıştır. 

Çok şükür ki zor zamanlarda bir olduğumuzu bir kez daha dünyaya gösterdik. 85 milyon bir ve beraber bu zorluğu aşacağız. 

Bu süreçte vatandaşlarımıza salimen ulaşma mücadelesinin yanında dezenformasyonla mücadele etme durumu yaşadık. Barajlarımızla ilgili dezenformasyon ne yazık ki arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilemiştir. 

Deprem bölgesi ve yakın çevresinde 140 baraj ve gölet bulunmaktadır. Bunların 110’u baraj, 30’u gölettir. Özel sektör tarafından işletilmekte olan Hidroelektrik santrali ile herhangi bir sorunun olmadığının altını çizmek isterim. 

Barajlarımız her gün kontrol edilmektedir. Barajların 132’sinde acil müdahaleyi gerektirecek bir durum rastlanmamıştır. 8 barajımız takip altındadır. Bunlardan Malatya Sultansuyu Barajı’nın suyunu boşalttık. Atatürk Barajı ve Yarseli Barajı ile ilgili iddiaların asılsız olduğunu yerinde yaptığımız incelemelerle paylaştık. 

Atatürk Barajını yerinde yine teknik ekibimizle inceledik. Çatlaklar olduğu var ama bu çatlaklar her zaman olan şey. Bu çatlakların sözünü ettiği gibi barajın tehlike doğuracağı noktasında asla değerlendirilmemesi gerektiğini duyurmak istiyorum.