Tarlasına fide ekerken, Bizans'tan kalma mozaik keşfetti!

Elazığ'da bir çiftçinin tarlasına mahsül ekerken bulduğu mozikler tarihi eser çıktı. Moziklerin erken Bizans veya geç Roma döneminden kaldığı düşünülüyor.

Tarlasına fide ekerken, Bizans'tan kalma mozaik keşfetti!

Şehir nerkezine 14 kilometre uzaklıktaki Salkaya köyünde tarlasına mahsül eken çiftçi, tesadüfen farklı desenlerin olduğu bir mozaik keşfetti. Biraz inceledikten sonra tarihi eser olabileceğini anlayan çifti hemen Elazığ Müze Müdürlüğü ve jandarmaya haber verdi. Bölgede, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordine şekilde yapılan incelemeler sonucunda 1x2 boyutunda 100 metrekarelik bir mozaik alan ortaya çıkarıldı.

Köyün çevresindeki farklı yerlerden de çıkarılan benzer mozaiklere bakıldığında, mozaiklerin erken Bizans veya geç Roma döneminden kalmış olabileceği düşünülüyor. Elazığ Müze Müdürlüğü Kazı sorumlusu Arkeolog Bilal Aydın konuyla ilgili, “Müze Müdürlüğü olarak alanda mart ayında taşınma sahibi tarafından ağaç ekimi yapılırken mozaik tabana rast gelmesi ve müdürlüğe haber vermesi üzerine alanda ilk incelemeleri yaptık. Yapılan incelemelerde 1x2 metre ebatındaki taban mozaiğin olduğu, renkli taşlarla tessera (küp) parçaları kullanılarak taban mozaiği yapıldığı görülmüştü. Ondan sonra müdürlüğümüz tarafından yapılan incelemelerde alanın bir yapı içerisindeki taban mozaiği olduğu ortaya çıktığı belirlendi. Alanda geniş bir kazı çalışması yapılarak mozaiğin devamının ve dönem özelliklerini ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatmak üzere yazışmalar yapılmıştı” açıklamasında bulundu.

Tarlasına fide ekerken, Bizans'tan kalma mozaik keşfetti! - Resim : 1

Tarlasına fide ekerken, Bizans'tan kalma mozaik keşfetti! - Resim : 2

"ŞU ANDA ÇALIŞTIĞIMIZ MOZAİK, ELAZIĞ'DA ORTAYA ÇIKARILAN İLK MOZAİK KAZISI"

Arkeolog Aydın, 100 metrekarelik bir alanda ortaya çıkarılan mozaikle ilgili, “Yapılan yazışmalar üzerine Bakanlığımız Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün destekleri ve ödenekleri doğrultusunda 1 Ağustos 2023’te 1 arkeolog, 1 sanat tarihçisi ve 4 işçi ile birlikte kazı çalışmalarımız başlamıştır. Başlatılan çalışmalar öncelikle mozaiğin devamını ortaya çıkarılması yapılmıştır. Yapılan ilk çalışmalarda plan kare sisteminde oluşturulan kareler sisteminden 4 tane çalışmamız tamamlanmış olup, 100 metrekarelik alan ortaya çıkarılmıştır. Şu an kazısını yapmış olduğumuz mozaik Elazığ’da ortaya çıkarılmış ve kazısı yapılan ilk mozaik kazısı. O yönden de ayrı bir öneme sahip. Mozaiğin tam tarihinin belli olması için kazının bitirilip, üzerinin temizlenmesi sonra kesin olarak belirlenecektir. Ancak yakın bölgelerdeki kazısı yapılan mozaiklerde erken Bizans ve geç Roma dönemine mozaiği olabileceği üzerine duruluyor” dedi.

Tarlasına fide ekerken, Bizans'tan kalma mozaik keşfetti! - Resim : 3