Tatile gidecekler dikkat! Kabusa dönebilir

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, tatil rezervasyonu yapacak vatandaşları uyardı. Otel ve villa arama motoru Neredekal.com'un Genel Müdürü Gökhan Sivrikaya da "EFT ya da havaleyle ödemede uyanık olmanız gerekiyor" açıklamasında bulundu. İşte detaylar...

Tatile gidecekler dikkat! Kabusa dönebilir

Yaz sezonu açılınca dolandırıcıların yeni hedefi tatile gidecek vatandaşlar oldu. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, tatil rezervasyonu yapacak vatandaşlar için dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Online rezervasyon yapılan sitelerin dolandırıcalara ait olabileceğine dikkat çeken TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye'nin dört bir yanında sahada ve dijital platformlarda denetim birimleriyle kaçak, belgesiz tur düzenleyenlerin ve sahte acentelerin önüne geçmek için büyük gayret gösterdiklerini dile getirdi.

Vatandaşların dolandırılmaları halinde, ellerindeki belge ya da kanıt unsuru olabilecek materyallerle, öncelikle Cumhuriyet savcılıklarına başvurarak suç duyurusunda bulunmalarını tavsiye eden Bağlıkaya, şunları söyledi:

Dolandırıcılık eylemlerinin, seyahat acentesi işletme belgesi bulunmayan kişiler tarafından gerçekleştirileceğinin anlaşılması halinde konunun TÜRSAB'a intikal ettirilmesi, belgesiz seyahat acenteliği faaliyetleri hakkındaki yasal başvuruların gerçekleştirilmesini sağlamak adına önem taşımakta. TÜRSAB olarak bize gelen bu yöndeki şikayetleri, değerlendirip vatandaşlarımıza haklarını aramaları yönünde yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Birliğe gelen şikayetlerin, tüketicinin korunması hakkındaki mevzuat ve "TÜRSAB Turizm Tüketicileri Talepleri Değerlendirme Çizelgesi" çerçevesinde incelendiğini anlatan Bağlıkaya, şikayetlerin TÜRSAB Tüketici Şikayetleri Birimi tarafından değerlendirilerek, büyük ölçüde çözüme kavuşturulduğunu, gerekli görülmesi durumunda konunun TÜRSAB Disiplin Kuruluna sevk edildiğini bildirdi.

Otel ve villa arama motoru Neredekal.com'un Genel Müdürü Gökhan Sivrikaya'nın açıklamalarına göre de rezervasyonun ödeme aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Tatil rezervasyonu yapılan web sitesinin ya da iletişim kurulan kurumun yönlendirdiği ödeme adımlarında, şirket adı ile gördüğünüz ödeme kanalı adı birbirini tutuyor mu? Bunun kontrol edilmesi önemli. Tatil için ayırdığınız bütçe ve zamanın boşa gitmemesi için EFT ya da havale seçeneğinde parayı tanımadığınız bir kişinin IBAN hesabına göndermeniz isteniyorsa dikkatli olmanız gerekiyor. 

Ödeme sonrası fatura verilmesinin yanı sıra rezervasyon yapılacak şirketin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) üye olmasının da önemli olduğuna değinen Sivrikaya, bu aşamada internet sitesinin en alt kısmında ETBİS logolu QR kodu olup olmadığının kontrol edilebileceğini, kod okutularak bilginin doğrulanabileceğini sözlerine ekledi.

Sivrikaya, sitelerindeki yaklaşık 20 bin otel ve villa ile tatilseverlere yaz, kış, balayı, yayla, villa, kamp ve muhafazakarlara özel çok sayıda alternatif mekan sunduklarını söyledi.