TCMB Başkanı açıkladı! Enflasyon yıl sonu tahmini belli oldu

TCMB Başkanı Uysal yılın son enflasyon raporunu açıklıyor. Uysal, "Gıda enflasyonundaki yüksek seyir devam ediyor. Maliyet baskıları yoğunlaştı. Gıda fiyatlarındaki artış enflasyon oranını yüzde 0,7 yukarı çekiyor" dedi.

TCMB Başkanı açıkladı! Enflasyon yıl sonu tahmini belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, yılın dördüncü yani son enflasyon raporunu açıkladı. Başkan Murat Uysal, yurt içinde hızlı bir kredi genişlemesi sağlanmasının ekonomide toparlanmayı getirdiğini söyledi. Uysal, "TCMB Başkanı Murat Uysal: "Yüksek frekanslı veriler toparlanmanın eylül ve ekim aylarında sürdüğüne işaret ederek, "Gıda enflasyonundaki yüksek seyir devam ediyor. Maliyet baskıları yoğunlaştı" dedi. Uysal, enflasyon konusunda olumlu neticeler alınana kadar para politikalarındaki sıkılaştırmanın devam edeceğini açıkladı.

Uysal son dönemde rekor tazeleyen döviz kurları ile ilgili gelen soruya, "Enflasyon tahminlerine kuru da dahil ettik. Kur seviyeleri zaman zaman ekonomik temellerden uzaklıyor ama orta vadede bir normalleşme göreceğiz. Bu noktada enflasyona yansımalarını para politikası duruşumuza yansıtarak adımlarımızı atmaya devam edeceğiz" dedi. Merkez Bankası olarak pandemi döneminde ellerindeki araçlarla gerekli müdahaleleri yapmaya gayret ettiklerini belirterek, "İletişimi de artırmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Swap anlaşmaları ile ilgili, "Salgın döneminde ön plana çıktı. Hala o dönemde başlattığımız görüşmeleri sürdürüyoruz. Neticelendiği gibi açıklamalarını yapacağız" diye konuştu. Uysal, tahminleri şöyle sıraladı: "2020 yılı sonunda enflasyon 12,1 olarak 9,4'e geriledikten sonra yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacak."

Merkez Bankası'nın yüzde 8,9 seviyesinde olan yıl sonu enflasyon tahminini YEP ile uyumlu olarak yüzde 10,5 civarına revize etmesi bekleniyordu. Piyasanın öngörüsü enflasyonun yılı yüzde 12'li seviyelere yakın tamamlayacağını beklemesine karşın TCMB'nin kısa süre önce açıklanan YEP hedeflerinden çok da yukarıda bir ayrışma yapmayabileceği yönündeydi. YEP'te 2021 enflasyon tahmini yüzde 8 seviyesinde bulunurken, TCMB'nin 2021 için yukarı yönlü revize edilmesi beklenen tahmini yüzde 6,2 seviyesinde bulunuyor.

Gerçekleştirilen toplantıda TCMB'nin PPK kararlarına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir müdahale gelip gelmediği soruldu. Başkan Uysal bu konuda özgürlükleri olduğunu ifade etti.