Tek kare bile başınızı yakabilir! Yargıtay'dan flaş 'eski sevgili' kararı

Yargıtay, sosyal medya hesabından birlikte oldukları fotoğrafı kaldırmayan eski sevgiliyi suçlu buldu. Yerel mahkemenin beraat kararını bozan Yargıtay, olayı kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçundan mahkumiyet kararı verilmesi gerektiği gözetilmeksizin, yasal ve yeterli olmayan yazılı gerekçelerle sanık hakkında beraat kararı verilmesinin kanuna aykırı olduğuna kanaat getirdi.

Tek kare bile başınızı yakabilir! Yargıtay'dan flaş 'eski sevgili' kararı

İstanbul'da Elif G., sosyal medya hesabından birlikte oldukları fotoğrafını kaldırmayan İsmail K. hakkında şikayetçi oldu. 'Özel hayatın gizliliğini ihlal' suçundan hakkında dava açılan İsmail K. hakkında yerel mahkeme, fotoğrafların kasıtlı olarak yüklenip yüklenmediğinin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Konuya ise son noktayı Yargıtay koydu.

Sabah'ın haberine göre; İstanbul'da sevgili olan Elif G. ve İsmail K., bir süre sonra ayrıldı. Elif G. bunun üzerine İsmail K.'nın sosyal medya hesabında birlikte oldukları fotoğrafları kaldırmasını istedi. İsmail K. Elif K.'ya "O resimler benim. İster koyarım ister koymam kimseye de hesap vermem sen de bunu böyle bil" şeklinde mesaj attı.

Bunun üzerine Elif G., İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Elif G., 'tehdit' suçundan yaptığı şikayetten vazgeçerken, İsmail K.'nın 'Özel hayatın gizliliğini ihlal' suçundan 5 yıla kadar hapsi istendi. İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan İsmail K.'ya fotoğrafların ne zaman yüklendiğinin tespit edilmemesi nedeniyle beraat kararı verildi.

TARİH BELİRLENEMEDİĞİ GEREKÇESİYLE BERAAT ETTİ

Mahkeme kararında, İsmail K.'nın fotoğrafları şikayet tarihinde sosyal medya hesabında bulunduğu, bir süre sonra da kaldırdığı, yüklediği tarihin tam olarak tespit edilemediği, ayrılık sonrasında Elif G.'nin rızası dışında yükleyip yüklemediğinin tam olarak belirlenemediği, dosya kapsamına uygun düşmeyen gerekçeyle beraat kararı verildiği aktarıldı. Tarafların itirazı üzerine dosya Yargıtay'a taşındı.

TALEP SONRASI RIZA ARANMAZ

Dosyayı inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, söz konusu fotoğrafların Elif G.'nin rızası ile paylaşılsa da kaldırma talebinde bulunduktan sonra rızadan bahsedilemeyeceğini gerekçesiyle beraat kararını bozdu.

Ceza Dairesi kararında, sanığın fotoğrafları kaldırması gerektiği halde kaldırmadığı, fotoğrafların sosyal medya sitesine konulma tarihinin bir önemi bulunmadığı, önemli olan hususun şikayet tarihi itibariyle katılanın rızasının devam edip etmediği ve fotoğrafların sosyal medyada bulunup bulunmadığının anlaşıldığını kaydetti.

Kararda, mağdurun rızasına aykırı şekilde yayımlaya devam etmesi şeklinde gerçekleşmesinden dolayı kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçundan mahkumiyet kararı verilmesi gerektiği gözetilmeksizin, yasal ve yeterli olmayan yazılı gerekçelerle sanık hakkında beraat kararı verilmesinin kanuna aykırı olduğu kaydedilerek bozulmasına karar verildiği aktarıldı.