‘Tek suçlu müteahhitler değil’

Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, İzmir'de meydana gelen depremde yıkılan 17 bina sorumlularının yalnızca müteahhitler olmadığını savundu.

‘Tek suçlu müteahhitler değil’

İzmir'de meydana gelen deprem sonrası gözler sorumluları aradı. Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlerin geriye kalan enkazlardan tek başlarına sorumlu olmadıklarını savundu. Tellioğlu, belediye ve mühendis denetim sorumsuzluğunun olduğunu kaydederek sözlerine şöyle devam etti: "Vatandaş da çürük binada oturuyor, afet riski kapsamında dönüştürelim, dediğimizde 100 metrekare çürük evi için 130 metrekare yeni ev istiyor. Başına talih kuşu konmuş gibi davranıyor, üstüne para istiyor. Belediyeler de kentsel dönüşümü gelir elde etme aracı olarak görüyor.”

Tellioğlu'na göre, binaların yapımında zemin seçiminin yanlışlığı, sağlıklı mühendislik hizmeti verilmemiş olması, kaliteli malzeme kullanımı sağlanmaması, masa başında atılmış imzaların ardından şantiyelerde gerekli kontrollerin gerçekleştirilmemiş veya görmezden gelinmiş olması, inşaatı yapan ustaların mesleki yeterliliklerine bakılmamış olması ve iş yeri olan mağazalarda kolon kesimine göz yumulması gibi hatalar unutuluyor.