Telefon kullanıcıları dikkat! Korkutan uyarı geldi: Kritik bilgileriniz ele geçirilebilir

Milyonlarca Android kullanıcısı, bilgisayar korsanları tarafından bozulabileceklerine dair güvenlik korkuları nedeniyle eski veya kullanılmış telefonları satın almamaları konusunda uyarılıyor.

Telefon kullanıcıları dikkat! Korkutan uyarı geldi: Kritik bilgileriniz ele geçirilebilir

Eski Android sürümlerini çalıştıran cihazlarda kritik güvenlik güncellemeleri bulunmayabilir ve bu da verilerinizi meraklı gözlere karşı savunmasız hale getirir. Cnet'teki uzmanlar , donanımın genellikle iyi olmasına rağmen, güvenlik desteğinin olmamasının, eski telefonların yeni modellere göre daha az güvenli olabileceği anlamına geldiğini söylüyor.

Tehdit düzeltilmeyecek
Telefonları güncel tutmak ve bilinen tehditlere karşı korunmak için, kullanıcılara genellikle en son güvenlik düzeltme ekini yüklemeleri önerilir. Bununla birlikte, bazı eski telefonlar artık otomatik güvenlik güncellemelerini almıyor, yani o telefonda bir tehdit algılandığında bu tehdit düzeltilmeyecek. Sonuç olarak, güvenlik istihbarat şirketi Lookout'un yöneticisi Christoph Hebeisen, şirketlerin güvenlik yamaları almayan bir cihazı çalıştırmayı güvenli görmediklerini söylüyor.

Hassas verilere tam erişim izni 
Hebeisen "Kritik güvenlik açıkları birkaç haftada bir veya ayda bir kamuya açık hale geliyor ve bir sistem desteksiz kaldığında, onu çalıştırmaya devam eden kullanıcılar bilinen güvenlik açıklarının istismarına açık hale geliyor" ifadelerini kullandı. Uzman, savunmasız bir telefonun e-postanız, iletişim bilgileriniz, banka bilgileriniz ve telefon görüşmelerinizin sesi dahil olmak üzere telefonunuzdaki hassas verilere tam erişime izin verebileceğini söyledi.

"Sonsuza kadar seninle olacak"
Güvenlik şirketi Sophos'un baş araştırmacı bilim adamı Paul Ducklin, bir uyarı yayınlayarak  "Telefonunuzda, örneğin veri çalmak veya kötü amaçlı yazılım yerleştirmek gibi sahtekarların nasıl kullanılacağını zaten bilen bir yazılım güvenlik açığı varsa, o zaman bu güvenlik açığı sonsuza kadar seninle olacak." dedi.

Google, üreticileri zorunlu tutuyor
Uzmanlar, iki ila üç yıllık bazı telefonların yeni güvenlik yamalarıyla desteklenmediğini söylüyor ancak buna Google veya Apple dahil değil. Cnet'e göre Google, üreticilerin cihazlar için en az iki yıllık güncelleme sağlamasını zorunlu kılıyor. Uzmanlar "Karşılaştıracak olursak, Apple, yönetmesi gereken nispeten az model olduğundan, neredeyse yedi yıl öncesine dayanan telefonlar için hala yazılım güncellemeleri sağlıyor" dedi. Örneğin, iOS 15'in en son sürümü 2015'in iPhone 6S'sine yüklenebilir. Uyarı, uygulamaların cihazlarının kamerası veya mikrofonu aracılığıyla üzerlerinde casusluk yapabileceği zaman Android'in kullanıcıları uyardığı ortaya çıktıkça geliyor.

Yeni özellik geldi
Geçtiğimiz Aralık ayında Android işletim sisteminin (OS) 12 piyasaya sürülmesiyle birlikte bir dizi kullanışlı yeni özellik geldi. Aslında, yeni bir özellik artık bir uygulama cihazlarının kamerasına veya mikrofonuna eriştiğinde kullanıcıları bilgilendiriyor. Araç, uygulama yalnızca arka planda bu işlevlere erişiyor olsa bile bunu yapar.