Telefonla 'aşı' siparişi

Dünya aşı için sıra beklerken Avrupa'da bir ilk yaşandı. Ülkenin 7 milyonluk nüfusunun 500 binden fazlasını aşıladığı bilgisi verilen Sırbistan'da isteyen istediği aşıyı telefonla sipariş edebiliyor.

Telefonla 'aşı' siparişi

Koronavirüs salgını sürecinde müjdeleri gelen aşının dağıtım kaygıları sürüyor. Avrupada bütün vatandaşlara yetecek kadar aşı bulunan ilk ülke Sırbistan oluyor. Ülkede aşılama insanların talebine göre yürütülürken, isteyen istediği aşıyı telefonla sipariş edebiliyor. Rusya ve Çin'den aşı alan, ardından Moderna ve Pfizer/Biontech aşılarını getirten ve son olarak AstraZeneca aşılarından siparişlerini tamamlayan Sırbistan, 7 milyonluk nüfusunun 500 binden fazlasını aşıladı bile.

Sırp vatandaşları telefonla ya da online olarak kaydını yaptırıyor. Hangi aşıyı seçeceğini söylüyor. Kişiye kısa süre sonra aşı yeri, seçtiği aşı bilgisi ve zamanı gönderiliyor. Herkes de buna göre gidip aşısını oluyor.

İki büyük sergi salonu aşı merkezine dönüştürüldü

Seçtiği aşıdan kalmayanlar ya da teslimat gecikeceği için o aşıdan olamayanlar, başka aşı seçebiliyor veya bekliyor. Aşılamada en büyük merkez başkent Belgrad’da. Buradaki iki büyük sergi salonu aşı merkezine dönüştürüldü.

Aşılanana, aşı pasaportu veriliyor. Sırbistan'da ikameti olan herkes, bir yabancı da dahil, kaydını yaptırıp aşısını olabiliyor. Bunun için, kademeli olarak yaşlılardan aşağı doğru bir sistem değil, başvuru sistemi esas alınıyor.