Thodex krizi büyüyor! Coin pazarını dağıttı...

Kripto para piyasalarında şok etkisi yaratan Thodex skandalının ardından hemen hemen tüm kripto paraların değerlerinde düşüş görüldü. Bitcoin 49 bin dolar düzeylerine geriledi. İşte son durum...

Thodex krizi büyüyor! Coin pazarını dağıttı...

Kripto para borsalarından biri olan Thodex'te yaşanan skandal sonrası coinler ciddi satış yemeye başladı. Dünkü fiyatlamalarda ilk yüz kripto varlığın hemen hemen hepsinde değer kayıpları görüldü. Kurumsal ve bireysel yatırımcının ilgisini çekerek rekor değer kazanan Bitcoin 49 bin dolar düzeylerine geriledi.

Aydınlık gazetesinden Recep Erçin'in yazısına göre, 15 Nisan'da 63 bin doların üzerinde seyreden Bitcoin'in fiyatı dün itibarıyla 48 bin dolara kadar düştü. Küreselde ise ciddi bir satış dalgası sürüyor. 

Yazının devamı şöyle:

Zaten Türkiye'deki Thodex skandalının arkasında da bu küresel satış dalgasının olduğunu söylemek yanlış olmaz. Balon sönmeye başlayınca boğa piyasası üzerine kurulan yapılar aniden çökebiliyor. Kripto varlık pazarlarını yakından takip eden sosyal medya hesaplarına baktığımızda insanların stabil coinler bile satıp çıktığı bilgisine ulaştık.

2 milyar dolar doğru mu?

Söz konusu kripto varlıkların aktarımı blok zincir üzerinden yapıldığı ve bir anlamda izlenebilirlik söz konusu olduğu için Thodex üzerinde araştırma yapan kripto varlık uzmanları son üç ayda bu borsadan yüklü çıkışların 11 milyon dolardan fazla olduğunu belirtiyorlar. Cüzdanlar üzerinde inceleme yapmaya başlayan kripto varlık uzmanları, içeride ne kadar Türk lirası olduğu bilinmediğinden kaybı hesaplayamıyorlar. Ancak 2 milyar doların da doğru olmadığı konusunda bir fikir birliği oluşuyor gibi görünüyor. Thodex'in Twitter hesabından yapılan açıklama, “İlk tespitlere göre 700 bin kullanıcının 30 bine yakın kısmında şüpheli durumun söz konusu olduğu” ifade edildi.

Şirket “2 milyar dolarla yurt dışına kaçtı” iddialarını yalanlarken, siber saldırı altında olduklarını öne sürdü. Şirket, tüm Türkiye'deki kripto varlık işlem hacimlerinin 2 milyar dolar olmadığını açıklamasında not etti.

Ancak Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı'nın, çarşamba günü itibarıyla Thodex'in Türkiye'de bulunan finansal kuruluşlar nezdindeki hesaplarına bloke koyduğu bilgisi ajanslara düştü. Söz konusu olayda adı geçen kişi ve firma hakkında Başkanlık tarafından inceleme başlatıldı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçundan suç duyurusunda da bulunulan Thodex'in sahibi Fatih Faruk Özer, hakkındaki iddialara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Şirket kayıtlarının MASAK, SPK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi kurumların bilgisine sunulduğu ve herhangi bir usulsüzlük olmadığının ilgili kurumların kayıtları ile sabit olduğunu” öne sürdü. Ancak dün Thodex soruşturması kapsamında, İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, haklarında gözaltı kararı verilen 78 kişiden 62'si yakalandı. Firari 16 zanlının da yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi. Adalet Bakanlığı da, Fatih Faruk Özer'in kırmızı bültenle aranması ve Arnavutluk'tan iadesi için işlem başlattı.

Şikayet sayısı yüzde bin

Diğer yandan Şikayetvar'ın verilerine göre, Thodex, son bir haftada yüzde 2 bin 895 ziyaret artış oranıyla 370 bin kez görüntülendi. Bir önceki haftayla kıyaslandığında şikayet artış oranı 14-20 Nisan haftasında yüzde bin 161’e yükseldi. Bazı şikayetlere baktığımızda şu ifadeler dikkat çekti: “Thodex borsasına giriş yapılamıyor paramız içeride kaldı mağdur olduk...Tüm varlığımızı bir gecede aldı götürdü yıllardır üyeyim güvendik güvenimiz sarsılıyor haberleri izledikçe... Ofislerinde çalışan kalmadığı telefonlara ulaşım olmadığı söz konusudur. Hesabıma erişemiyorum.... Lütfen bir yetkili çıksın ve bu saçmalıklar ile ilgili elle tutulur bir açıklama yapıp acilen siteyi kullanıma açsın.... Mail atıyorum, Twitter’dan yazıyorum cevap yok. Bütün birikimim yok mu olacak?... Allah'tan reva mı 1 yıldır çalışmıyorum. Varımı yoğumu Thodex firmasına güvendim yatırdım. Şu an ailemin haberi yok. Tek maksadım biraz para kazanıp ailemi rahat ettirmekti.... Thodex resmen yatırımcılarının paralarına çöktü. Önce bakım yapılıyor diye açıklama yaptılar sonra devredilecek deyip önceden bilgi verilmeden siteyi kapattılar...”

Sokağa atacak paranız mı var!

Yukarıda aktardık; küreseldeki coin kaçışına içeride Thodex skandalı eklenince herhangi bir güvencesi ve karşılığı olmayan bu dev ponzi varlıklarına parasını yatıranlar gergin bir bekleyiş içinde. Dünkü yazımızda hadisenin ÇiftlikBank ile benzerliğine işaret etmiştik. Esasen Thodex olayı ile ÇiftlikBank'tan biraz farklı. ÇiftlikBank kendi başına bir ponzi (Yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemi) oyunuydu. Thodex'e ise “geleceğin parası” denilerek küreselde kurulan dev ponzi oyununun yereldeki bir yansıması diyebiliriz. Kısa vadede yüksek kazanç umuduna, popüler kültürün eşlik ettiği coin piyasaları konusunda uzmanlar öteden beri şunu söylüyorlar: sokağa atacak paranız varsa satın alabilirsiniz!

Alış 64.161,99
Satış 64.162,00
Değişim 0,00
Son Değer 64.162,00
En yüksek 67.070,43
En düşük 63.606,06
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00