Ticaret Bakanlığı'ndan kooperatiflere 42,3 milyon lira destek! Sadece kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatifler faydalanabiliyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) kapsamında, 3 yılda ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan kooperatiflere toplamda 42,3 milyon lira hibe verildi.

Ticaret Bakanlığı'ndan kooperatiflere 42,3 milyon lira destek! Sadece kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatifler faydalanabiliyor.

Kooperatif ve üst kuruluşlarının üretim ve istihdama katkısı olacak yatırım projelerinin desteklenmesi, faaliyetlerinde etkinlik ve verimliliğin sağlanması, teknoloji ve yeni üretim tekniklerinden yararlanmalarına katkıda bulunulması ve bireysel tasarrufların uygun kooperatif girişimcilik modelleri ile ekonomiye kazandırılması amacıyla KOOP-DES 2020 yılında hayata geçirildi.

Programla, kooperatiflerin üretim ve istihdama katkısı olacak projelerinde makine veya ekipmanla ilgili mal alımları destekleniyor.

Ortaklarının en az yüzde 90'ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerin işletecekleri yaşlı ve engelli bakım merkezleri, çocuk kulüpleri, kreş ve gündüz bakımevlerinin demirbaş eşya niteliğindeki yatırım malı alımlarına, ürettikleri ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasına ilişkin sergi ve fuar katılımlarına yönelik hizmet alımlarına ve projelerine ilişkin nitelikli personel istihdamlarına destek sağlanıyor.

İLK YIL 14 MİLYON HİBE VERİLDİ

KOOPDES kapsamında 2020'de ilk uygulama olarak ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden 41 ilden 139 kooperatifin projelerine 14 milyon 279 bin 302 lira tutarında hibe sunuldu.

İKİNCİ YIL 145 KOOPERATİFE DESTEK SAĞLANDI

Programın ikinci yılı olan 2021'de de kadın emeğini değerlendirme amacı güden 59 ilden 145 kooperatife 14 milyon 342 bin 773 lira tutarında hibe desteği verildi.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda 2022 yılı içerisinde de KOOP-DES kapsamında ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden 54 ilden 141 kooperatifin 144 projesine 13 milyon 669 bin 98 liralık hibe desteği sağlandı.

Böylece, programın uygulandığı 3 yılda kooperatifler 42 milyon 291 bin 173 lira hibe ile desteklendi.