TİM Başkanı açıkladı: Artık ihracatta yeni bir ligdeyiz

TİM Başkanı İsmail Gülle, bugün açıklanan ihracat rakamlarına ilişkin "Bu, ihracatta yeni bir lige yükseldiğimizin, yeni bir döneme girdiğimizin tasdikidir. Hedefimiz, en fazla 5 yıl içerisinde 300 milyar dolara erişmek" açıklamasında bulundu.

TİM Başkanı açıkladı: Artık ihracatta yeni bir ligdeyiz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ağustos ayı ihracat rakamlarının açıklanmasının ardından TİM Başkanı İsmail Gülle, "Bu, ihracatta yeni bir lige yükseldiğimizin, yeni bir döneme girdiğimizin tasdikidir. Hedefimiz, en fazla 5 yıl içerisinde 300 milyar dolara erişmek" dedi.
Yılın ilk 8 ayında, yüzde 37 artışla 140 milyar 237 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçı, son 12 ayda 207 milyar 469 milyon dolarlık ihracatla da yıllık hedefini de aştı.

Ağustosta geçen yıla göre; 25 sektör ihracatını artırırken 2,4 milyar dolarlık ihracatla otomotiv sektörü ilk sırada yer aldı. En dikkat çekici artış ise, ihracatını 1,4 milyar dolar artıran çelik sektöründe yaşandı. En çok kilogram başına ihracat değerini artıran sektör, yüzde 86 artışla gemi ve yat oldu. Türk bayrağını 218 ülke ve bölgede dalgalandıran ihracat ailesi, 180 ülkeye ihracatı artırma başarısı gösterdi; aralarında İspanya, Belçika ve İsrail'in de bulunduğu 20 ülkede aylık ihracat rekoru kırdı. 74 il ihracatını yükseltirken Kocaeli, Hatay, Adana, Kütahya ve Kırşehir, tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaştı. Geçtiğimiz ay 1455 firma, ilk kez ihracat yaptı. Ağustos ayında 180 ülkeye toplam 5,35 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi.

TİM Başkanı Gülle "Ağustos ayı ihracat performansımız, Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği 'Şahlanış Dönemi' için önemli bir nişanedir, 'İhracatla Yükselen Türkiye' yolunda kararlılığımızın tescilidir; ihracatta yeni bir lige yükseldiğimizin, yeni bir döneme girdiğimizin tasdikidir. Hedefimiz, en fazla 5 yıl içerisinde 300 milyar dolara erişmek. İhracat ailemiz son 12 ayın 10'unda, Cumhuriyet tarihi rekorları kırdı. Yılın ilk 8 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı 2020'de yüzde 75,6 iken, 2021'de yüzde 82,5'e yükseldi" dedi.