Tırnağınızı keserken bunu hiç düşündünüz mü? El tırnakları ayak tırnaklarından neden daha hızlı uzar?

Zaman zaman pek çok kişinin tırnaklarını keserken aklına bu soru gelmiştir. El tırnakları ayak tırnaklarından neden daha hızlı uzar? Uzayan el tırnakları kesilirken, ayak tırnakları henüz kesilecek uzunluğa gelmemiş olabiliyor. Peki, neden el tırnakları daha hızlı uzar? El ve ayak tırnakları arasındaki fark nedir?

Tırnağınızı keserken bunu hiç düşündünüz mü? El tırnakları ayak tırnaklarından neden daha hızlı uzar?

İnsan vücudu tepeden tırnağa harika bir yapıdır. Bu yapı yıllardır bilim insanları tarafından incelenmesine rağmen hala bazı noktalar bilimsel olarak aydınlatılamamıştır. Bu noktalardan biri de tırnaklardır. İşte tırnaklar hakkında detaylar... 

Tırnağınızı keserken bunu hiç düşündünüz mü? El tırnakları ayak tırnaklarından neden daha hızlı uzar? - Resim : 1

El ve ayak tırnakları arasındaki benzerlik ve farklılıklar

Teoride el ve ayak tırnakları, altındaki yumuşak dokuyu koruması sebebiyle ortak işlevlere sahip gibi görünüyorlar. Aynı zaman da el ve ayak tırnakları parmakları enfeksiyonlardan da korumaktadır. Tırnaklar, hastalıktan koruduğu gibi renk değişimleriyle vücutta var olan hastalıkların da alarmını verir. Ancak bu iki yapı da tamamen aynı değildir. El tırnakları, günlük hayatta tutma, kavrama ve kesme gibi işlevlerle de kolaylık sağlar.

İnsanların el tırnakları, ayak tırnaklarına göre 4 kat daha hızlı uzar. Bu da demek oluyor ki bir ayda el tırnakları 4 kez, ayak tırnakları ise bir kez kesiliyor. Tırnak uzama süresi bazı faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Bu faktörler yaş, cinsiyet, beslenme şekli, gün içinde yapılan aktivite çeşitlerine, genetik faktörler ve mevsimsel şartlardır. Ancak genellikle el tırnakları, ayak tırnaklarından 4 kat daha hızlı uzar. Ellerdeki bir tırnak kökten en uca kadar yaklaşık 6 ayda ulaşırken, ayak tırnaklarında bu süre aşağı yukarı 2 yıldır. El tırnakları ayda ortalama 4 milimetre uzarken, ayak tırnakları sadece 1 milimetre uzar.

Tırnağınızı keserken bunu hiç düşündünüz mü? El tırnakları ayak tırnaklarından neden daha hızlı uzar? - Resim : 2

Yapıları aynı büyüme hızları farklı

Hem el hem ayak tırnakları da sertleşmiş keratindan oluşan bir yapıdır. Ancak aralarında ciddi bir büyüme farkı vardır. Bilimsel olarak bu büyüme farkının üç sebebi bulunmaktadır. 

Bu sebeplerden birincisi, el tırnaklarının, ayak tırnaklarına göre kalbe daha yakın olmasıdır. El tırnakları, bu sebeple daha fazla besin ve oksijen elde ederek ayak tırnaklarından daha hızlı uzar. 

Bilim insanları tarafından savunulan ikinci sebep ise, el tırnaklarının hızlı uzamasının sebebi, ellerin gün için çok daha aktif bir şekilde kullanılması. Bu sayede hücreler büyümeye tetikleniyor düşüncesine sahipler. Bu teori düşünüldüğünde bir sonuç daha çıkarılabilir. Aktif olan ellerde daha hızlı uzuyorsa, sağlak olan kişilerinde sürekli kullandıkları sağ elindeki tırnaklar, sol tarafa göre daha hızlı uzamaktadır. 

Üçüncü teori ise, doğal dengedir. El parmak kemikleri, ayak parmak kemiklerine göre daha uzundur. Bu sebeple doğal olarak el tırnakları daha hızlı uzar.

Hamilelik döneminde tırnaklar daha da fazla uzar

Pek çok insan farkında olmasa da hamilelik döneminde pek çok kadının gebelik hormonlarından kaynaklı olarak el ve ayak tırnakları daha hızlı uzar. Tırnaklar bu dönemde daha hızlı uzamakla kalmaz, ayrıca daha da incelir ve nadiren olsa da kırılabilir.

Tırnağınızı keserken bunu hiç düşündünüz mü? El tırnakları ayak tırnaklarından neden daha hızlı uzar? - Resim : 3

Tırnaklar, hastalık alarmı da verebiliyor

Tırnaklarda bazen renk farklılıkları yaşanabiliyor. Bu renk değişimleri çoğunlukla geçici olsa da uzun süreli de olabiliyor. Tırnaklarda renk değişiminin uzun süreli olması vücudun alarm verdiği anlamına geliyor. Hastalık habercisi olan tırnaklardaki renk değişimi, bazen maviye çalan mor renkli tırnak yatağı, oksijen yetersizliği yaşandığına işaret ediyor olabilir. 

Sağlıklı tırnakların sırrı nedir?

Sağlıklı tırnaklara sahip olmak sanıldığı kadar sır değildir. Tek kural hijyen koşuludur. Tırnaklar, uzadığında içinde kir birikir. Bu kirler çoğu zamanda masum kirler değildir, tırnak aralarında mikroorganizmalar bile yaşayabilir. Kesilen bir tırnağın incelendiği viral bir video da, mikroskopta tırnakta yaşayan canlılar gözlemlenmiştir. Bu sebeple, sağlıklı tırnaklar için çok uzatmadan kesmek ve bir başkasına ait tırnak makasını kullanmamak gerekiyor. Çünkü tırnak makası da diş fırçası gibi kişiye özel bir üründür. 

Tırnağınızı keserken bunu hiç düşündünüz mü? El tırnakları ayak tırnaklarından neden daha hızlı uzar? - Resim : 4

Tırnak kesmeye ilişkin hurafeler

Batı'da 80'li yıllarda yasaklı madde kullanan gençlerin, daha rahat bir kullanım için bir tırnağını uzatması sebebiyle tırnak uzatmak pek hoş karşılanmıyor. Aynı zamanda toplumumuzda çok sevilmeyen uzun tırnakların, çarşamba günleri ve gece saatlerinde kesilmesi günah olarak değerlendiriliyor. Bu rivayetler tabi ki asılsız inanışlardan ibaret, tırnaklar günün istenilen saati kesilebilir. 

Rekorlar kitabına giren tırnaklar

Konu tırnaklar olunca, uzun tırnakları ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giren isimlerden bahsetmezsek de olmaz. 1998 yılında Hindistanlı Shridhar Chillal 146 cm ile erkeklerde, 2001 yılında ise Amerikalı Lee Redmond 89 cm ile tarihe geçti.

Tırnağınızı keserken bunu hiç düşündünüz mü? El tırnakları ayak tırnaklarından neden daha hızlı uzar? - Resim : 5

Tırnağınızı keserken bunu hiç düşündünüz mü? El tırnakları ayak tırnaklarından neden daha hızlı uzar? - Resim : 6

 

Kaynak: Webtekno