Titanic'te ikinci felaket! ABD ve Kanada donanması harekete geçti

1912 yılında buz dağına çarpması sonucu batan Titanic gemisinin enkazına dalış sırasında bir turist denizaltısı kayboldu. İçerisinde 5 turistin yer aldığı denizaltının bulunması için Atlantik'te büyük bir arama kurtarma operasyonu başlatıldı. Arama kurtarma çalışmalarına ABD ve Kanada donanmaları da eşlik ediyor.

Titanic'te ikinci felaket! ABD ve Kanada donanması harekete geçti

Titanic'in enkazına yapılan dalış sırasında bir turist denizaltısının kaybolması sonrası Atlantik ortasında büyük bir arama kurtarma çalışması başlatıldı. Denizaltının Pazar günü kaybolmasının ardından açıklama yapan yetkililer, denizaltı içerisinde bulunan kişilerin 70 saatlik oksijenlerinin kalmış olabileceğini söylüyor.

ABD Sahil Güvenliği, küçük denizaltıyla temasın dalışından yaklaşık bir saat 45 dakika sonra kesildiğini söyledi.

Tur şirketi OceanGate, gemideki beş kişiyi kurtarmak için tüm seçeneklerin araştırıldığını söyledi.

3 bin 800 metre derinlikteki batığa yapılan dalışlar da dahil olmak üzere sekiz günlük bir yolculuk için bilet ücreti yaklaşık 250 bin dolar.

Yetkililer, devlet kurumlarının, ABD ve Kanada donanmalarının ve ticari derin deniz firmalarının kurtarma operasyonuna yardım ettiğini söyledi.

Titanic'in enkazı, St John's, Newfoundland'ın yaklaşık 700 kilometre güneyinde yer alıyor, ancak kurtarma görevi Boston, Massachusetts'ten yürütülüyor.

Kayıp geminin OceanGate'in beş kişiyi taşıyan ve genellikle dört günlük acil durum oksijen kaynağıyla dalış yapan kamyon büyüklüğünde bir denizaltı olan Titan denizaltısı olduğuna inanılıyor.

ABD Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral John Mauger, "Bu noktada 70 saat ile tam 96 saat arasında bir süre yetecek oksijen olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Titanik'in enkazını görmek isteyenler için zaman zaman küçük deniz araçlarıyla paralı turlar düzenleniyor.

Enkaza yapılan birkaç günlük gezilerin maliyetinin on binlerce doları bulduğu belirtiliyor.

Okyanusa dalış ve çıkış dahil olmak üzere Titanik'in enkazına yapılan tur yaklaşık sekiz saat sürüyor.

TİTANİC

Yapıldığı dönemin en büyük gemisi olan Titanik, 1912'de İngiltere'nin Southampton limanından ABD'nin New York kentine yaptığı ilk yolculuk sırasında bir buzdağına çarparak batmıştı.

Gemideki 2 bin 200 yolcu ve mürettebattan en az bin 500'ü hayatını yitirmişti.

Titanik'in enkazı 1985'te keşfedilmesinden bu yana kapsamlı şekilde araştırılıyor.