Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat diken üstündeydi… Türkiye’de yaz aylarının kabusu hastalıktan korkunç haber dün gece geldi

Türkiye’de yaz aylarında çokça görülen kene vakaları bu kez İngiltere’de korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Bir kene kaynaklı ensefalit virüsü (TBEV) İngiltere’de bir kişinin ölümüne neden oldu. Vakanın tespit edilmesi sonrası İngilizler, hastalık taşıyan kenelere karşı uyarıldı.

Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat diken üstündeydi… Türkiye’de yaz aylarının kabusu hastalıktan korkunç haber dün gece geldi

Türkiye’de İç Anadolu ve Doğu bölgelerde çokça görülen kene vakaları, Kırım Kongo Kanamalı ateşi ile birçok kişinin ölümüne neden olmaktadır. Yazın çokça artan vakaların ardından İngiltere'den gelen haber tüyler ürpertti. 

Yorkshire'dan gelen bir hastada kene kaynaklı ensefalit virüsü (TBEV) belirlendi. Söz konusu hasta Birleşik Krallık'ta bilinen ilk vaka ve İskoçya'nın Loch Earn bölgesinde başka bir olası vaka olarak kayıtlara geçti.

Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat diken üstündeydi… Türkiye’de yaz aylarının kabusu hastalıktan korkunç haber dün gece geldi - Resim : 1

TBEV, Porton Down'daki Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) Nadir ve İthal Patojenler Laboratuvarı'ndan Dr Helen Callaby ve meslektaşları tarafından yapılan yeni bir çalışmada bulundu.

Dr. Callaby şunları söyledi:

"Bu çalışma, kene kaynaklı ensefalit virüsünün Birleşik Krallık'ın ilgili kene ve vahşi yaşam popülasyonlarının bulunduğu bölgelerinde bulunduğunu ve bazen insanlarda hastalığa neden olabileceğini doğrulamaktadır.

Doktorlar, bu vakalarda klinisyenlerin yaptığı gibi Birleşik Krallık dışına seyahat etmemiş olsalar bile, açıklanamayan ensefalit ve kene maruz kalma öyküsü olan hastalarda kene kaynaklı ensefalit virüsü olasılığını göz önünde bulundurmalıdır."

Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat diken üstündeydi… Türkiye’de yaz aylarının kabusu hastalıktan korkunç haber dün gece geldi - Resim : 2

BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR

Çok hafiften çok şiddetliye kadar birçok farklı hastalığa neden olabilir. Daha hafif uçta grip benzeri semptomlar ortaya çıkabilirken, daha şiddetli hastalarda menenjit veya ensefalit olabilir. Menenjit, merkezi sinir sisteminin bir enfeksiyonudur ve baş ağrısı, boyun sertliği, konfüzyon veya bilinç kaybı ile birlikte yüksek ateş gibi semptomlarla birlikte gelir.

Danimarka'nın Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Kongresi'nin (ECCMID) araştırmayı bu ayın sonunda (Nisan) kendisine sunması bekleniyor.

Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat diken üstündeydi… Türkiye’de yaz aylarının kabusu hastalıktan korkunç haber dün gece geldi - Resim : 3

VATANDAŞLARI UYARDILAR

Dr. Callaby şunları ekledi:

 "Genel halk için risk çok düşük olsa da, insanların kendilerini kene ısırıklarından korumak için ayak bileklerini ve bacaklarını örtmek, böcek kovucu uygulamak ve kıyafetlerinizi ve vücudunuzu keneler için kontrol etmek gibi önlemler alması önemlidir. özellikle ormanlar, bozkırlar ve parklar gibi uzun çimenli alanları ziyaret ederken."

Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat diken üstündeydi… Türkiye’de yaz aylarının kabusu hastalıktan korkunç haber dün gece geldi - Resim : 4