Toprağı kazınca 1300 yıllık mezarın içinden cesetler fışkırdı. Hepsini tek tek inceleyen bilim insanları gördüklerine inanamadı

Orta Meksika'da toprağı kazan görevliler en az 1.300 yıl öncesine ait devasa bir mezarlık ortaya çıkardı. İspanyollara ait olduğu düşünülen mezardan incelemeler devam ediyor.

Toprağı kazınca 1300 yıllık mezarın içinden cesetler fışkırdı. Hepsini tek tek inceleyen bilim insanları gördüklerine inanamadı

Orta Meksika'da yapılan kazı çalışmalarında adeta toprağın içinden cesetler fışkırdı. Çalışmalar esnasında bulunan devasa mezarın tarih öncesi İspanyollara ait olduğu düşünülüyor. 

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'nün (INAH) 21 Aralık tarihli açıklamasına göre, Mexico City'nin yaklaşık 75 mil kuzeybatısında bulunan Tula'da mezar taşlarının altına gömülü 48 adet cesedin kalıntıları bulundu.

Yetkililer, bireylerin çoğunun oturur pozisyonda gömüldüğünü ve gün doğumu veya gün batımına doğru yönlendirildiğini ve bazılarının vücut değişikliği belirtileri gösterdiğini söyledi.

OTURUR VAZİYETTE CESETLER BULUNDU

Örneğin, bir bireyin kesici dişleri keskin noktalara sahip olacak şekilde törpülenmişken, bireyin köpek dişleri delikler içeriyordu. Bazı kafatasları, bir zamanlar İspanyol öncesi çeşitli gruplar tarafından yürütülen bir uygulama olan kafatası modifikasyonunun kanıtlarını gösteriyordu. Yetkililer, mezarlıkta ayrıca seramik borular, deniz kabuğu küpeler ve silahlar da dahil olmak üzere çeşitli eserlerin (muhtemelen adakların) bulunduğu bir önbellek bulunduğunu söyledi.

Yetkililer, genç bir erkeğin, etobur bir hayvanın dişlerine benzeyen 29 salyangozdan yapılmış bir kolye takarak gömüldüğünü söyledi. Kalıntılarıyla birlikte muhtemelen bir çantanın içine yerleştirilmiş iki obsidiyen bıçak da bulundu. Yakınlarda ortaya çıkarılan bir düzineden fazla ocak, araştırmacıların bu alanın MS 250 ile 650 yılları arasında Pueblito ve Huasteca grupları tarafından, yani İspanyolların 16. yüzyılda Meksika'yı fethinden çok önce kullanıldığı sonucuna varmasına olanak sağladı .

Bu zaman dilimi , Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ne göre Teotihuacán'daki Mayalar da dahil olmak üzere Meksika'daki çeşitli yerli toplulukların geliştiği Erken ve Orta Klasik dönemleri kapsamaktadır.

 

Toprağı kazınca 1300 yıllık mezarın içinden cesetler fışkırdı. Hepsini tek tek inceleyen bilim insanları gördüklerine inanamadı - Resim : 1