Trabzonspor ve Fenerbahçe

Sevgili okurlar, Süper Lig’in 30.haftasında Trabzonspor ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Burada futbolu konuşmak isterdim ama ne yazık ki futbol dışı olayları yazmak zorundayım. Sahaya atılan yabancı maddeler, oyunun durmasını ve maç sonunda yaşananları konuşacağız.

Maçın son anları hariç futbolcular hiçbir şekilde ortamı gerecek bir davranışta bulunmadı. Taraftarlar anlamsız şekilde ne buldularsa sahaya attılar, kendi futbolcularına bile zarar verdiler. Trabzonsporlu Umut Bozok’un faul sonrası yarattığı gerginlik dışında futbolcular genel olarak saha içinde kalmaya çalıştı. Sonrası malumunuz futbolcular saha içinde sevinirken sahaya giren kendini bilmezler, futbolculara saldırdı. Futbolcular da o anki refleksle karşılık verdi ve ortalık karıştı. Yaşananlar Türk futbolu için bir utanç vesikasıydı. Bu yaşananları görünce iyi ki Fenerbahçe taraftarı tribünde yoktu diyorum.

Trabzonspor ve Fenerbahçe - Resim : 1

DEHŞET GÖRÜNTÜLERİ

Gördüklerimizi dehşet içinde izledik. Bir holigan söktüğü korner direğini mızrak gibi kullanarak futbolculara saldırmaya çalışıyor, sahaya giren birinden bıçak düşüyor. Bir tanesi Fenerbahçe kalecisi Dominik Livakovic’e yumruk atıyor, İsmail Kartal’ın oğlu Emre Kartal’ı arasına alan grup saldırıyor, görevliler izliyor. Aklı başındaki görevlileri tenzih ederek söylüyorum, bazı görevliler tuttuğu insanları bıraktı. O bırakılan kişilerden biri bir futbolcuya çok ciddi bir zarar verse ne olacaktı?  

Trabzonspor ve Fenerbahçe - Resim : 2

ABDULLAH AVCI SAHA İÇİNE ODAKLANMIŞ!

Herkes can derdine düşmüş, Trabzonspor teknik direktörü Abdullah Avcı puan derdinde! Neymiş, Fenerbahçe’nin üçüncü golünde faul varmış. Geçmiş olsun demeden şu utanç gecesinden futbol konuşmak ayıptır. Ben de söylerim o zaman attığın ilk golde faulden önce Fenerbahçe ceza sahası içinde meşale varken hakem oyunu durdursa frikik olmayacak, ikinci golden önce de faul yok. Bunları geçtim bu maçın zaten yarıda kalması, oynanmaması  gerekiyordu. Sizin derdiniz bunlara rağmen 3 puan olmuş, gerçekten yazık.

Trabzonspor ve Fenerbahçe - Resim : 3

İSMAİL KARTAL, FUTBOLUN NEYİNİ KONUŞSSUN?

İsmail Kartal futbol konuşmadı. Haklı olarak neyi konuşsun, futbolcusu linç edilmekten kurtulmuş, saha içinde kendisine cisim atılmış. Yetmemiş oğluna holiganlar saldırmış. Bazı futbolcuları bayılmış, şoka girmiş. Ne desin ki Sayın Kartal? Bu insanın aklına futbol gelmez.

FENERBAHÇE LİGDEN ÇEKİLEBİLİR

Normalde bu cümleleri maçın ardından kurmam gerekirdi ama ben iki tarafın ne diyeceğini bekledim. İlk olarak Fenerbahçe Başkanı Ali Koç konuştu. Kulübün bugüne kadar yaşadıklarını anlattı ve gerekirse ligden çekilebileceklerini söyledi. Fenerbahçe’deki genel eğilime bakılırsa sarı-lacivertli kulüp bu yaşananlardan sonra ligden çekilmeyi kabul ederse kimse şaşırmasın. Bu olay gerçekten çok ciddi, ayrıca taraftar da bu konuda geri adım atmıyor.

Trabzonspor ve Fenerbahçe - Resim : 4

FUTBOLCULAR SAHA İÇİNDE SEVİNİR

Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan ve yaşananlar sonrası konuştu. Ertuğrul Doğan basın toplantısında kulübün ceza alması gerektiğini söyledi. Bu konuda yaptığı özeleştiri doğru. Ancak diğer söylemleri bu dediğinin bir anlamı olmadığını gösteriyor. Futbolcular saha içine sevinmeseymiş, kutlama yapmasaymış minvalindeki sözler kabul edilemez. Sayın Doğan, sizin futbolcularınız Kadıköy’de kazandığı maçta takım kaptanını havaya atarak sevindi. Pepe ve Onuachu, gol sonrası taraftara kuş taklidi yaptı. Bunlardan Fenerbahçe taraftarı tahrik olmadı ama sizin taraftarınız olta hareketinden tahrik oldu. Lütfen biraz empati yapın. Bir de ‘Bunlar Trabzon’da yapılamaz’ diye bir algı var. Trabzon, Türkiye’nin şehridir, futbolcular orada sevinir, galibiyetini de kutlar, kimse de ‘Sen sevinemezsin’ diyemez!

FUTBOLCULARIN AİLELERİNE NE DİYECEKTİK?

Doğan’ın sahaya atlayan ve Fenerbahçeli görevlinin etkisiz hale getirdiği kişiye Oosterwolde’nin vurması hakkında kullandığı söze gerçekten çok şaşırdım. Oosterwolde’nin yerdeki kişiye vurması yanlıştır, bana katılan katılır, katılmayana da saygı duyarım. Sayın Doğan, “Taraftarımızın kafasına vuruldu. Başına bir şey gelse ailesine ne diyecektik?” dedi. Peki Osayi, Oosterwolde, Livakovic, Emre Kartal ve İrfan Can Eğribayat’ın ailesi yok mu? Bu isimlere saha içinde bir şey olsa siz ailelerine ne diyecektiniz? Ayrıca Sayın Doğan, şiddet gören tek bir kişiye geçmiş olsun demedi. Yapmayın lütfen, bu kadar da olmaz, olamaz.

TFF VE HALİL UMUT MELER

Bu yaşananların sorumlusu Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetimi ve Merkez Hakem Kurulu’dur. Türkiye’nin en kritik maçı olan Trabzonspor – Fenerbahçe maçına neden Halil Umut Meler’i atadınız? Türkiye’de hakem kalmadı mı? Saha içinde şiddete uğramış, gergin bir Beşiktaş- Trabzonspor maçı sonrası Halil Umut Meler’e ‘Biz görev vermeyelim’ niye demediniz? Peki Halil Umut Meler’e ne demek gerek. Zor bir süreçten geçiyor, keşke yaşamasıydı. Saha içinde şiddete uğramış bir hakem neden bu kadar olaya rağmen maçı durdurmadı. Sahaya yabancı madde yağıyor, tribünlere sakin olun tarzında hareketler yapıyor. Maçın hakemi, futbolcular ve hakem arkadaşlarının sağlığını korumak için maçı tatil etmiyor. Livakovic yerdeyken boğazına bir cisim geliyor, futbolcunun kanaması var. Livakovic’e kalk oyna diyor, el insaf. Pes doğrusu.

Şimdi herkesin tek konuştuğu şey futbolcuların ceza alıp almayacağı. Ben söyleyeyim, TFF futbolculara ceza veremez. Verirse bundan sonra her önüne gelen futbolcuya saldırır, futbolcu kendisine saldırıldığı için ceza alır.