Trafikte zombi araç tehlikesi! Bütün sürücüleri yakından ilgilendiriyor...

Trafiğin içinde bulunan yaklaşık 2.1 milyon araç, zombi araç olarak adlandırılıyor. Bu araçlar, kendisiyle birlikte trafikteki diğer sürücüleri de büyük bir riske atıyor. İkinci el araçlara artan talep sebebiyle ortaya çıkan zombi araçlar aslında ağır hasarlı olduğu halde trafiğe çıkmaya devam ediyor.

Trafikte zombi araç tehlikesi! Bütün sürücüleri yakından ilgilendiriyor...

Ülkemizde yaşanan sıfır araç sıkıntısı vatandaşları ikinci el araçlara yönlendiriyor. Araç ihtiyacı olanlar, sıfır araçlardaki fiyat artışı ve sıfır araç bulamama sorunu sebebiyle ikinci el araçlara bakmaya başlıyor. Ancak ikinci el araçlardaki hasar boyutu büyük önem taşıyor. Ağır hasarlı olduğu halde satışı yapılan ve aktif olarak trafiğe çıkan araçlar, hem sürücüyü hem de trafikteki diğer sürücüleri büyük bir tehlikenin içine çekiyor. Sektör temsilcileri, bu konuda vatandaşları uyarıyor. Yapılan açıklamada hurda teşvikine ilişkin beklentilerinden de bahseden temsilciler, bu konunun önünün açılması gerektiğini söylüyor. 

Geçtiğimiz aylarda ikinci el piyasasındaki düşüş, yeni yılın gelmesiyle birlikte tekrar artış gösterdi. Yılın ilk 10 ayında sadece 500 bin sıfır araç satılırken yaklaşık 5.5 milyon ikinci el araç satışı yapıldığı açıklandı. 

Trafikte zombi araç tehlikesi! Bütün sürücüleri yakından ilgilendiriyor... - Resim : 1

HANGİ ARAÇLAR PERT ARAÇ SAYILIYOR?

Tüm Oto Servisleri Federasyonu TOSEF Başkanı Ünal Ünaldı, “Pert arabaları sokağa atamayız. Ama her araba da onarılamaz. Onarımdan sonra can güvenliğini riske atacak parçalarda hasar varsa, bu parçalar onarılsa bile ikinci kazasında risk oluşturur. Devrilen araçlar kesinlikle hurdaya ayrılmalıdır” dedi. 

Trafikte zombi araç tehlikesi! Bütün sürücüleri yakından ilgilendiriyor... - Resim : 2

İKİNCİ EL ARAÇ ALACAKLAR DİKKAT

Yaptığı kazadan ağır bir hasar alan ve pert sayılması gereken araçların onarımının kontrolsüz bir şekilde yapıldığı ve yeniden trafiğe çıktığı ifade ediliyor. Hasar kayıtları gizli tutularak satışı yapılan bu araçlar, trafikte büyük bir tehlike oluşturuyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada araç alacakların ilk olarak aracın omurgası olarak bilinen şasesini kontrol etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor.