Salgında ikinci dalga endişeleri arttı!

Dünya genelinde korona virüsüne yakalananların sayısı 35 milyonu geçerken, hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon üzerinde. Uzmanlar, vaka sayılarındaki artışın, ikinci dalga ve küresel olarak yeni bir ekonomik durgunluk olabileceğine dikkat çekiyor.

Salgında ikinci dalga endişeleri arttı!

Geçtiğimiz hafta Korona virüs testi pozitif çıkan ABD Başkanı Trump hafta sonu deneysel olduğu belirtilen tedavi için hastaneye kaldırılırken, Twitter üzerinden iyileşip seçim yarışına kaldığı yerden devam etmek istediği mesajını verdi. Bu gelişmeyle, Joe Biden’ın tekrar arayı açtığı görüldü. Başkan Trump’ın yokluğunda ABD’de ek teşvik paketine yönelik ihtimallerin azaldığı görüşü ön plana çıkarıyor.

İnfo Yatırım Uzmanı Emrah Parlan'a göre, bu gelişmeye ek olarak dünya genelinde korona virüsüne yakalananların sayısı 35 milyonu geçerken, hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon üzerinde. Ayrıca vaka sayılarındaki artış, ikinci dalga ve küresel olarak yeni bir ekonomik durgunluk olabileceği senaryosunu destekliyor. 

Yazının geri kalanı ise şöyle:

Yurt içerisinde ise Doğu Akdeniz ile alakalı olarak Yunanistan atış eğitimleri maksadıyla geniş bir alanı kapsayan 2 yeni NAVTEX yayımlaması dikkate çekerken, NATO Karargahı'nda bugün yapılması beklenen toplantının iptal edildiği bildirilmiştir. Diğer taraftan NATO genel sekreteri Stoltenberg’in bugün Türkiye ziyareti yakından takip edilecektir.

Karabağ tarafında ise Azerbaycan güçlerinin ilerlemeye devam ettiği ve ele geçirdikleri köy ve bölge sayısını arttırdığı haberleri gelmektedir. AB tarafından gelen son mesaj iki tarafın bir an önce sivil kayıpları önlemek amacı ile ateşkes ilan etmesi gerektiği şeklindedir.

Piyasalara baktığımızda, ABD borsaları geçtiğimiz haftayı negatif kapatırken, ABD vadeli endeksler ise yeni haftanın ilk günü için daha iyimser bir görünüm sunmaktadır. VIX korku endeksi 27,63 ile son altı günün en yüksek seviyesinde bulunurken, Dolar endeksi ise 93,75 ile son günlerde daha yatay bir seyir izlemektedir. Mevcut görünüm içerisinde Asya piyasaları pozitif bir seyir ortaya çıkmaktadır.

Bist 30 endeksine baktığımızda, teknik olarak 1275 desteği üzerinde gerçekleşen haftalık kapanış ile Temmuz ayından sonra en yüksek haftalık kapanış gerçekleşirken, Cuma günü endeksin iyimser tarafta kalmak istemesi bizler için önemli bir işaret olmuştur. Mevcut görünüm içerisinde Ağustos ayından daha güçlü bir şekilde bu seviyelere gelen endeks için 1300 seviyesi hala hedef konumunda bulunurken, aksi yönde fiyatlamalarda 1275 ve 1260 seviyesi destek olarak izlenmeye devam edilecektir.