Trump taburcu mu oluyor? Borsada iyimser hava devam edecek mi?

Finans piyasalarında, ABD Başkanı Trump’ın sağlık durumunun iyiye gittiğine ve hastaneden taburcu olacağına yönelik haber akışının yanında, koronavirüs salgını sürecinde süregelen iyimser hava devam edecek mi?

Trump taburcu mu oluyor? Borsada iyimser hava devam edecek mi?

ABD Başkanı Trump’ın sağlık durumunun iyiye gittiğine ve hastaneden taburcu olacağına yönelik haber akışının da etkisi ile birlikte haftanın ilk işlem gününde küresel borsalar değer kazandı. ABD ve Avrupa borsaları günü yükselişle tamamlarken, BİST-100 endeksi de haftanın
ilk işlem gününü yüzde 1,4’lük yükselişle 1.161 puandan tamamladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye'de tüketici fiyatları Eylül'de aylık yüzde 0.97, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8.33, yıllık yüzde 11.75 artış kaydetti. On iki aylık ortalamalara göre enflasyon, yüzde 11.47 oldu. Öte yandan BIST 100 "enflasyon gününde" yükselişle kapandı. BIST 100 endeksi, yüzde 1,37 değer kazanarak günü 1.160 puandan tamamlarken sektör endeksleri arasında en fazla değer kazanan yüzde 3,78 ile bilişim endeksi oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,68, holding endeksi yüzde 1,07 değer kazandı.

Avrupa Borsaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın sağlık durumuna ilişkin açıklamaların etkisiyle günü yükselişle kapattı. Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,81 yükselerek 365,63 puandan kapandı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,97 artarak 4.871,87 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,06 değer kazanarak 19.265,51 puana yükseldi. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 1,10 yükselişle 12.828,31 seviyesinden, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,69’luk artışla 5.942,94 seviyesinden kapandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Kovid-19 tedavisi gördüğü Walter Reed Askeri Hastanesi'nden taburcu olacağını açıkladı. Trump, mesajında "Bugün saat 18: 30'da Walter Reed'den ayrılacağım. Kendimi gerçekten iyi hissediyorum. Kovid'den korkmayın. Hayatınıza hakim olmasına izin vermeyin. Trump yönetimi olarak gerçekten harika ilaçlar geliştirdik. 20 yıl öncekinden daha iyi hissediyorum" ifadelerini kullandı.

IMF, Mali İzleme Raporu'nun "Toparlanma için Kamu Yatırımı" başlıklı ikinci bölümünü yayımladı. Uluslararası Para Fonu (IMF), ekonomik toparlanma için kamu yatırımlarının önemine dikkati çekerek, sağlık, sosyal konut, dijitalleşme ve çevreyi korumaya yönelik yatırımların daha dayanıklı ve kapsayıcı bir ekonominin temelini oluşturacağını bildirdi. Yeni tip korona virüs (Kovid-19) kriziyle hükümetlerin bu zamana kadar odağının acil sağlık durumları olduğuna işaret edilen raporda, "Artık hükümetlerin ekonomileri güvenli ve başarılı bir şekilde normalleştirmesi, istihdam yaratacak ve ekonomik faaliyeti artıracak politikalar tasarlaması ve daha dayanıklı, kapsayıcı ve yeşil ekonomilere dönüşümü kolaylaştırması gerekiyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık bir saat sürdü. Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Basat Öztürk yer aldı.