Şubat enflasyonu ne zaman açıklanacak? Enflasyon beklentisi ne? İşte ekonomistlerin enflasyon tahmini

Şubat ayı enflasyonu için gözler Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) çevrildi. Kira artış oranı, memur ve emekli zammı ve asgari ücret zam oranını doğrudan etkileyen enflasyon rakamları için ekonomistler beklentilerini açıkladı. Ocak ayı enflasyonu yüzde 6.65 olarak gerçekleşmişti. Peki, Şubat enflasyonu ne zaman açıklanacak? Enflasyon beklentisi ne? Ekonomistlerin enflasyon tahmini ne? Enflasyon düşer mi, beklentiler ne yönde? İşte detaylar…

Şubat enflasyonu ne zaman açıklanacak? Enflasyon beklentisi ne? İşte ekonomistlerin enflasyon tahmini

Yeni ay ile birlikte milyonlar TÜİK tarafından açıklanacak şubat ayı enflasyon odaklandı. Gözler TÜİK tarafından yapılacak açıklamalara çevrilirken, ekonomistler de beklentilerini açıkladı.  2023 yılının ocak ayı enflasyonu yüzde 6.65 olarak gerçekleşmişti.

ŞUBAT ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamları, her ayın 3’ünde duyuruluyor. Şubat ayı enflasyon rakamları da 3 Mart 2023 Cuma günü saat 10.00’da açıklanacak.

ENFLASYON BEKLENTİSİ NE, EKONOMİSTLER NE DİYOR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan piyasa katılımcıları anketi ile belli oldu. Ankete göre 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 30,44'ten yüzde 30,75'e yükseldi. Yıl sonu enflasyon beklentisinde ise 3 puanlık yukarı yönlü revizyon yapıldı. Piyasa katılımcıları gelecek 12 ay için enflasyonun yüzde 30,75 olacağını öngördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir önceki piyasa katılımcıları anketinde bu beklenti yüzde 30,44 olarak belirlenmişti.

Yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentilerinde ise yukarı yönlü bir revizyon gerçekleşti. Buna göre piyasa katılımcıları bir önceki ankette yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 32,46 olarak açıklarken, Şubat ayı anketinde bu beklenti yüzde 35,76 oldu. 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi de yüzde 17,18'den yüzde 18,11 seviyesine çıktı.

2023 OCAK AYI ENFLASYONU NE OLMUŞTU?

Türkiye İstatistik Kurumu ocak ayında enflasyon, yıla beklentilerin üzerinde bir artışla başlamıştı. Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi, yüzde 6,65 oranında arttı. Aylık bazda 9 ayın en yüksek enflasyon artışı gerçekleşti.

Verilere göre, ocak ayında 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 72,45, yurt içi üretici fiyatları yüzde 125,53 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 6,65, Yİ-ÜFE yüzde 4,15 artış gösterdi.

Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 57,68, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 86,46 oldu.

Yıllık enflasyon, son 11 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Yıllık enflasyon Şubat 2022'de yüzde 54,44 seviyesinde gerçekleşmişti.

Yurt içi üretici fiyatları ise son 13 ayın en düşük seviyesinde oluştu. Söz konusu değer Aralık 2021'de 79,89 olarak kaydedilmişti.

ENFLASYON SEPETİ GÜNCELLENMİŞTİ

Ocakta enflasyon sepeti güncellenmişti. 2023 için kadın taytı enflasyon sepetine alınırken, kakaolu toz içecek, pamuklu kumaş, çocuk gömleği, plastik mutfak eşyaları, hastane yatak ücreti ve kültürel faaliyetleri sepetten çıkarmıştı.

Ayrıca, sigara, otomobil, uçak bileti gibi ürünlerin ağırlıklarında da değişikliğe gidildi.