TÜİK verileri açıkladı! Nadasa bırakılan alanlar azaldı, ekili alanlar arttı! 4,5 milyon dekar atıl arazide üretim başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü TAKE Projesi ile yaklaşık 3 yılda boş, nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki 4,5 milyon dekar alanda tarımsal üretim başladı. TÜİK'in açıkladığı verilere göre tarımsal üretim arttı. Bu proje iklim değişiklikleri göz önüne alınarak yürütülüyor. İşte detaylar...

TÜİK verileri açıkladı! Nadasa bırakılan alanlar azaldı, ekili alanlar arttı! 4,5 milyon dekar atıl arazide üretim başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 yılından bu yana TAKE Projesi yürütülüyor. Projeyle 81 ildeki boş, nadasa bırakılan, atıl durumdaki alanlar ile işlemeli tarıma uygun olmayan yerlerde farklı üretim teknikleri kullanılarak bitkisel üretimin artırılması hedefleniyor. Buralarda stratejik ürünlerin üretilmesine de özel önem veriliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DİKKATE ALINIYOR

Söz konusu bölgelerde iklim değişikliği dikkate alınarak, uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesi planlanıyor. İşlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değeri yüksek bitki türlerinin üretiminin artırılması için projeyle 81 ildeki üreticilere azami yüzde 75 hibeli fide ve tohumlar temin ediliyor.

Projeyle 2021-2022 yıllarında 505 milyon lira bütçeyle yaklaşık 3,4 milyon dekarda ekim, dikim ve aşılama çalışmaları yapılarak, beklenen hedefe ulaşıldı. Proje kapsamında bu yılın ilkbahar döneminde ise 310 milyon lira bütçeyle 1,1 milyon dekarlık alanda söz konusu faaliyetler gerçekleştirildi. Proje faaliyetlerine sonbahar ekilişleriyle devam ediliyor.

NADAS ALANLARI AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020-2022 yıllarında nadas alanları 2,1 milyon dekar daralarak 31,7 milyon dekardan 29,6 milyon dekara geriledi. Tarla bitkileri ekim alanları yaklaşık 156 milyon dekardan 165 milyon dekara çıkarak 8,8 milyon dekar artış sağlandı. Toplam işlenen alanın 231,4 milyon dekardan 238,6 milyon dekara çıkmasıyla 7,2 milyon dekar artış oldu.

"ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ÖNCELİYORUZ"

Tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanımıyla tarımsal üretimde sürdürülebilirliği öncelediklerini vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti: "Bakanlık olarak, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünler başta olmak üzere bitkisel üretimimizin artırılıp geliştirilmesi amacıyla TAKE gibi çok sayıda proje yürütüyoruz. Çiftçimizi üretime teşvik etmek ve kırsalı kalkındırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz projelerimiz, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğinin sağlanmasına büyük katkıda bulunmaktadır."