Tüketiciler için yeni dönem başladı! Artık değişti

Yeni tüketici düzenlemesi bugünden itibaren yürürlüğe girdi. E-ticaret alışverişlerinden hakem heyetlerine, cep telefonu yenilemekten konut ve ihtiyaç kredilerine kadar birçok düzenleme devreye alındı. Peki, neler değişti? İşte detaylar...

Tüketiciler için yeni dönem başladı! Artık değişti

Tüketiciler için bugünden itibaren devreye giren yeni kanun ile yeni bir dönem başladı. Yeni kanun gereği, tüketici ve konut kredileri verilirken krediyle ilgili olmayan sigortalar, yan finansal ürün ve hizmetler yasak olacak. Tüketici sigortalı ve sigortasız gibi seçeneklere kendi iradesi ile karar vermesi daha mümkün hale geldi.

Tüketicilerin e-ticaret alışverişlerinde taraf olduğu mesafeli sözleşmelere ilişkin aracı hizmet sağlayıcılar, tüketicilerin bildirim ve taleplerini ileterek takip edebilecekleri bir sistem kurulacak. Aracı hizmet sağlayıcıların mesafeli sözleşmelerin bedel tahsilatına da aracılık etmeleri durumunda, bedel kendilerinde kaldığı sürece teslim veya ifa ile cayma hakkının kullanımında satıcı veya sağlayıcı birlikte sorumlu olacak.

Özel servis istasyonlarına fiş, tabela ve broşür gibi her türlü tanıtım ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresi kullanma zorunluluğu bulunacak.

Taksitle satış sözleşmelerinde tüketicinin temerrüde düşmesi halinde tüm borcun talep edilebilmesi hususunda sözleşme bedelinin dikkate alınması sağlanarak, ödeme güçlüğüne giren tüketicinin borcunu ödemesinin daha geç talep edilmesi mümkün olacak.

​​​​​​​Tüketicilerin, tüketici kredisi sözleşmelerinde borçlar 14 gün içinde cayma haklarını kullanarak krediden yararlanılan döneme ilişkin faizi ödeyerek kapatılabilecek. Bu hakkın kullanılmaması nedeniyle faize ek olarak ödenen ücret ve komisyonların maliyetine katlanılması önlenecek.

​​​​​​​Kredi kartı veya kredili mevduat hesabı gibi sözleşmelerde yapılan faiz oranı indirimin uygulanabilmesi için 30 gün öncesinde bildirim yapılması şartı kaldırıldı. Akdi faiz oranının düşürülmesi durumunda da bu değişikliğin tüketiciye bildirildiği döneme ilişkin son ödeme tarihinden itibaren uygulanabilmesine imkan sunuldu.

Ön ödemeli olarak tüketicilere satılan konutun azami teslim süresi 48 aya çıkarıldı. Sözleşmede belirlenen teslim tarihine uyulması da zorunlu getirildi. 

Yenilenmiş telefonlar

Tüketicilerin sıklıkla değiştirdiği ve ithalatta önemli yer tutan cep telefonu gibi ürünlerinin Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen yenileme merkezleri aracılığıyla donanım, yazılım veya fiziki özelliklerinde iyileştirme yapılarak, en az bir yıl garantili olacak şekilde tüketicilere yeniden satılması mümkün olacak.

Yetkili servis istasyonları dışında tüketicilere hizmet sunan özel servis istasyonlarına fiş, tabela ve broşür gibi her türlü tanıtım ve faaliyetlerinde "özel servis" ibaresi kullanma zorunluluğu getirildi.

Bakanlıkça belirlenen kullanım ömrü süresince tüketiciler, üretici ve ithalatçılardan zararlarının tazminini talep edebilecek.

Tüketici hakem heyetleri

Tüketici hakem heyetlerine başvuru sınırı 15 bin 430 liradan 30 bin liraya yükseldi. Tüketicinin yerleşim yeri veya tüketici işleminin yapıldığı yerde karar veren tüketici hakem heyetinin bulunmaması halinde bu tüketicilerin herhangi bir hak kaybına uğramadan o yer kaymakamlıklarına başvuru yapılabilmesine imkan sağlandı.​​

Hakem heyeti kararlarına karşı yapılacak itirazlarda, kararı veren heyetin bulunduğu yerdeki mahkemenin yanı sıra tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesi de yetkili olacak.