Serinleyeyim derken hayatınızdan olabilirsiniz! Aşırı soğuk olmasının etkileri...

Uzmanlar sıcak havalarda tüketilen miktarının artması gerektiğini belirtiyorlar. Miktarı artarken sıcaklığına da dikkat etmek gerekiyor. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak sıvılar sağlığımızı tehlikeye atabiliyor. İşte detaylar...

Serinleyeyim derken hayatınızdan olabilirsiniz! Aşırı soğuk olmasının etkileri...

Adam Schaub isimli bir genç 2018 yılında yaşadığı vücut şokunu Facebook hesabı üzerinden paylaştı. Sıcak yaz gününde yüzüne buzlu su koyan Adam, bindiği klimalı takside garip hissetmeye ve noktalar görmeye başladığını belirtti.

Soğuk su vücudunu şoka uğratmıştı

Adam, "Midem aşırı derecede mide bulandı ve ellerim ve ayaklarım karıncalanmaya başladı" dedi. Adam kapıyı araladı ama farkına varmadan yüzüstü yere yığıldı. Birkaç dakika boyunca kendine gelemedi. Bu sebeple sağlık görevlileri çağrıldı. Hastanede Adam'a asla duymayacağını düşündüğü bir şey söylendi, soğuk su vücudunu şoka uğratmıştı.

Serinleyeyim derken hayatınızdan olabilirsiniz! Aşırı soğuk olmasının etkileri... - Resim : 1Nadir bir durum değil

Pratisyen hekimi ve klinik direktörü Dr. Sarah Jarvis, The Sun'a verdiği demeçte, Adam'ın aşırı bir "kafa donması" vakası yaşadığı görüldüğünü belirtiyor ve ekliyor "Çok soğuk bir şeyi çok hızlı içerseniz, ağzınızın çatısındaki soğuk, oradaki sinirleri uyarır. Bu da hızlı bir kasılmaya ve ardından sinüslerinizdeki küçük kan damarlarının genişlemesine yol açar" dedi. Beyin bu sinirlerden gelen mesajları alnınızdan geliyormuş gibi algılar çünkü aynı sinir alnınızı besler. Bu olduğunda, genellikle ani bir ağrı hissedersiniz ve bu durum başınızın dönmesine neden olabilir. Dr. Jarvis, "Tarif ettiği tüm semptomlar, genellikle beyindeki kan eksikliğinden kaynaklanan bir bayılma olayının başlangıcı gibi geliyor" diye ekledi. Dr. Jarvis, soğuk sıvıları çok hızlı içtiği için insanların kendilerini iyi hissetmemesinin nadir olmadığını söyledi.

Serinleyeyim derken hayatınızdan olabilirsiniz! Aşırı soğuk olmasının etkileri... - Resim : 2Termal şok nasıl olur?

Soğuk su şoku, ciltteki kan damarlarının hızla daralmasına ve kişinin kalp atış hızının artmasına neden olur. Tansiyon yükseldikçe kalp daha fazla çalışmak zorunda kalır ve zorlanır. Her yaştaki insanda kalp durmasına neden olabilir. Bazı durumlarda, suyun içindeyseniz soğuk su şoku boğulmaya neden olabilir, çünkü derinin su tarafından aniden soğuması insanların nefes nefese kalmasına neden olabilir.