Tüm Türkiye'nin korka korka beklediği tarih uzman tarafından verildi. Bu sene bir gelecek pir gelecek

Her yaz Türkiye’nin kabusu haline gelen kenelerle ilgili yeni uyarılar yapılmaya başlandı. Yaz aylarının gelmesiyle beraber kenenin ortaya çıkacağı kesin tarih, uzmanı tarafından verildi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat fakültesi Biyoloji bölümü Doç. Dr. Adem Keskin ”Mart ayı sonu Nisan ayının başlangıcında havaların ısınmasıyla birlikte aktif olmaya başlıyorlar” diyerek bu tarihlere dikkat çekti.

Tüm Türkiye'nin korka korka beklediği tarih uzman tarafından verildi. Bu sene bir gelecek pir gelecek

Türkiye’nin yaz kabusu haline gelen kene vakalarında artış beklendiği ifade edildi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat fakültesi Biyoloji bölümü Doç. Dr. Adem Keskin ise kenelerin kesin görüleceği tarih aralıklarını net bir şekilde açıkladı.

 Tüm Türkiye'nin korka korka beklediği tarih uzman tarafından verildi. Bu sene bir gelecek pir gelecek - Resim : 1

NİSAN BAŞINA DİKKAT

Doç. Dr. Adem Keskin, kene popülasyonunun artışında veya azalmasında çiftlik hayvanlarının etkili olduğunu belirterek, "Her yıl genellikle keneler Mart ayı sonu Nisan ayının başlangıcında havaların ısınmasıyla birlikte aktif olmaya başlıyorlar. Eğer kışı aç ve ergin halde geçirmişse hemen konak aramaya başlıyor. Bir kısmı kışı yumurta halinde geçiriyor, bunlarda küçük canlılardan kan emmek üzere yumurtadan çıkıyorlar. Bu yıl ki kene popülasyonu, ülkemizde genellikle kırım Kongo odaklı olduğu için doğrudan bir şey söylememiz mümkün değildir. Arazide bu durumu gözlemlememiz gerekiyor. Özellikle çiftlik hayvanları üzerinden keneleri gözlemlememiz gerekiyor.

Eğer kışı konaklı alanlarda geçirmişlerse, kışın etkili bir mücadele yapılmamışsa hayvanlar meraya çıktığında kene popülasyonunda artış bekleriz. Bu yıl ki kene popülasyonu hakkında bir şey söylememiz mümkün değildir. Arazide bu durumu gözlemlememiz gerekiyor. Özellikle çiftlik hayvanları üzerinden keneleri gözlemlememiz gerekiyor. Eğer kışı konaklı alanlarda geçirmişlerse, kışın etkili bir mücadele yapılmamışsa hayvanlar meraya çıktığında kene popülasyonunda artış bekleriz. Ciddi bir ilaçlama yapılmazsa kene popülasyonunda artış gözlenebilir“ dedi.