Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu tv100’de: "Uzaktan öğretim olur eğitim başka bir şeydir"

Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel ile Deprem Özel yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de deprem sonrası uzaktan eğitime geçilmesine ilişkin konuşan Selçuk Pehlivanoğlu, "Pandeminin bize öğrettiği şey uzaktan öğretim olur. Eğitim başka bir şeydir. Türkiye'de uzaktan öğretimde başarı diye bir şey söz konusu değildir" dedi.

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremler sonrası bölgede 3 ay OHAL ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan OHAL kapsamları içinde yurtların depremzedelere verilmesi için tüm Türkiye’de üniversitelerin uzaktan eğitime geçtiğini duyurmuştu.

Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, üniversiteler için verilen uzaktan eğitim kararını ve deprem bölgesinde ve Türkiye genelinde eğitimin nasıl şekillenmesini gerektiğini, okulların  bu süreci nasıl yöneteceğini tv100’de masaya yatıracak.

tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel soruyor Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu yanıtlıyor.

Selçuk Pehlivanoğlu’nun açıklamalarından satır başları:

Pehlivanoğlu, Deniz Gürel'in "Üniversitelerin kapatılması doğru mudur?" sorusuna şöyle yanıt verdi.

"UZAKTAN ÖĞRETİM OLUR EĞİTİM BAŞKA BİR ŞEYDİR"

Öncelikle Türkiye'nin başı sağolsun yaralılara acil şifa versin. Ülkece çok büyük bir felaket yaşıyoruz. Bu feleketin sonucunda Türkiye Cumhuriyeti'nin her bir ferdi ve bir acısı bölgedeki insanlarımız için atıyor. Bütük önceliğimiz ve fedakarlığımızı da onlar için yapmalıyız ama, yaparken gerçekten onlara fayda edecek ve Türkiye'nin geleceğini de etkilemeyecek şekilde dizayn etmeliyiz. 

Pandeminin bize öğrettiği şey uzaktan öğretim olur. Eğitim başka bir şeydir. Türkiye'de uzaktan öğretimde başarı diye bir şey söz konusu değildir.

Eğitim bir millet ödevidir. Bizim sahip çıkmamız gereken şey eğitimde her türlü farklılıklarımızı bırakıp ülkenin geleceği için el birliği yapmaktır. Nesli kurtarırsanız dua onları yok ederseniz beddua alırsınız.

"GENÇ NÜFUS YIĞINA DÖNÜŞÜR"

Pandemi döneminde okullar kapanmasın diye çok çabaladık. Özellikle anaokulu ve ilkokullar kapanmasın diye yalvardık. Çünkü bu eğitim kaybına sebep oluyor biz buna eğitim yoksulluğu diyoruz. Eğitim yoksulluğu pandemi döneminde özellikle Türkiye'de ilkokul ve ortaokulda bir buçuk yıllık süre kaybı oldu. Dünya Bankası'nın raporunda yıllık Türkiye'ye maaliyeti 60 milyar dolar olacak dedi. Bugünü kurtarmak yetmiyor nesiller kuşak boyunca devam ediyor. O yüzden biz eğitimden taviz vermeyin diyoruz. 

Altındaki kağıttan değersiz mühür taşıyan bir diploma çocuğun geleceği için anlam ifade etmez. Diplomalı işsizlik uçar gider. Türkiye’nin genç nüfusu Avrupa’nın çok üstünde. Bu genç nüfus bir yığına dönüşür. İddia ediyorum milli güvenlik başta olmak üzere sıkıntı yaratır.

10 İLDE EĞİTİME NASIL BAŞLANMALI?

Öğrenciler uzaktan öğretimle bu işin olmayacağını anlamadı. Deprem bölgesindeki öğrecileri büyük illere nakletmemiz lazım artı o bölgede ailesi olan çocukları yurtlarda tutmamız lazım. Diğerleri için arkadaş yanı aile yanına gitmeli. Eğer gelemiyorsa örneğin, Erzurumda'da yaşayan ve Ankara'da okuyan öğrenci gelemiyorsa, Erzurum Üniversitesi'ne misafir öğrenci olarak gitsin yarım dönem. Altyapı problemimizde var uzaktan eğitimden daha etkili bir yöntem bu.

Türkiye'de sorun şu, kuralsızlık, plansızlık ve sonuç almadaki kararsızlık. Bir kere şehir planlaması kritiktir. Bana kalsa ilkokulda ne öğretirim biliyor musunuz; matematik, türkçe, dijital obeziteye karşı dijital okuryazarlık ve ders olarak değil her yıla yayılmış deprem bilgisi. Bakın ders demiyorum bu her dersin içinde verilmeli.

"ZİHİNSEL SOYKIRIMDAN VAZGEÇMELİYİZ"

İlkokuldan başlayarak öğrencilerime ezberle zihinsel soykırımdan vazgeçmeliyiz.  21. yüzyılda başarılı birey istiyorsak temel kazanımlarının çok güçlü olması gerekiyor. Bu da nedir matematiktir başlangıçta.