Türk hakemliğinin evrimi: Ofsaytımsıdan hissiyatımsıya

Sevgili okurlar, Türkiye’deki en zor mesleklerden biri şüphesiz hakemliktir. Doğru karar verseniz de vermeseniz de her zaman odak noktası olursunuz. Ancak bakıyoruz da hakemlerimiz futbol maçlarında vermediklerinden ziyade verdikleriyle gündem oluyor. Bunu düşünmemizin nedeni 1 Mart tarihinde yapılan hakem değerlendirme toplantısında konuşulanlar.

Türk hakemliğinin evrimi: Ofsaytımsıdan hissiyatımsıya - Resim : 1

BİTİGEN VE YANKAYA’DAN PENALTI İTİRAFI

Galatasaray – Antalyaspor maçında sarı-kırmızılı takımın Tete ile 9.dakikada kazandığı penaltıda maçın hakemi Abdülkadir Bitigen, pozisyonun penaltı olmadığını düşündüğü halde penaltı verdiğini söylüyor. Yetmiyor VAR’daki Özgür Yankaya o futbolcuların verdiği tepkiye bakarak hakemi VAR’a çağırıp hata yaptığını söylüyor. Ve hakemlerin bunu söylerken rahat konuşmaları gerçekten akıllara durgunluk veriyor.

ERKAN ENGİN NET PENALTIDA DEVREYE GİRMEDİ

Bir skandal da Fenerbahçe ile Kasımpaşa arasında oynanan maçta yaşandı. Hakem Cihan Aydın, Oosterwolde’ye yapılan penaltı pozisyonu içerideyken penaltı kararı yerine faul verdi, VAR hakemi Erkan Engin devreye girmesi gereken noktada hakemi uyarmadı.

Türk hakemliğinin evrimi: Ofsaytımsıdan hissiyatımsıya - Resim : 2

OFSATIMSININ YERİNE HİSSİYATIMSI

Erkan Engin maçın son anlarında ise Fenerbahçe’nin kazandığı penaltıda futbolcunun ele değdiğini net olarak görmemesine karşın hakem Cihan Aydın’ı VAR’a çağırdı ve penaltı kararı çıktı. Erkan Engin, topun kırılmasını gerekçe göstererek hissiyatıyla pozisyonunun penaltı olduğunu ifade etti. Şimdide futbolda hissiyatımsı kelimesi çıktı.

Türk hakemliğinin evrimi: Ofsaytımsıdan hissiyatımsıya - Resim : 3

Bu durum geçen sezon Galatasaray ile Sivasspor arasında oynanan maçta VAR hakemi Özgüç Türkalp, “Ofsaytımsı bir şeyler olabilir”  cümlesini hatırlattı. Kısaca Türk hakemliği hissiyatlarla, hatalarla, ofsaytımsılarla günden güne geriye gidiyor.

Türk hakemliğinin evrimi: Ofsaytımsıdan hissiyatımsıya - Resim : 4