Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı 7 bin lirayı aştı

Türk-İş, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi aylık yaptığı gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı ve gıda harcamasına ek olarak kira, fatura, ulaşım, sağlık gibi diğer temel harcamaların tutarı olan yoksulluk sınırını açıkladı.

Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı 7 bin lirayı aştı

Türk-İş, Eylül 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi aylık yaptığı gıda harcaması tutarı olan açlık sınırının, Eylül’de 7.245 TL’ye yükseldiğini duyurdu. Bu tutar geçen yıl 3.049 TL idi. Türk-İş verilerine göre; açlık sınırı, asgari ücretin 1.745 TL üzerine çıktı.

Gıda harcamasına ek olarak kira, fatura, ulaşım, sağlık gibi diğer temel harcamaların tutarı olan yoksulluk sınırı, 23.600 TL’ye çıktı. Geçen yıl yoksulluk sınırı 9.931 TL idi.

Türk-İş raporuna göre gıda enflasyonu son bir yılda yüzde 130 artış gösterdi.

Raporda gıda fiyatları başta olmak üzere enflasyondaki artışın temel nedeni olarak uygulanan ekonomi modeli gerekçe gösterildi.

Türk-İş raporunda faiz ve enflasyon makasındaki rekor açığın büyük sorun yarattığını belirtildi. Raporda gıda fiyatlarındaki şiddetli artışın en temel sebebinin Türk lirasındaki özellikle son bir yılda oluşan yüksek değer kaybı olduğu vurgulandı.